- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit analiștilor economici, abia în toamnă vom avea o imagine mai reală a problemelor din economie.
„Adevăratul efect al crizei îl vom vedea asupra companiilor cât și asupra salariaților începând cu data de 25 octombrie când sunt scadente aceste taxe. Atunci vom vedea câte firme rămân în picioare, dacă vor fi concedieri și cât de mari vor fi concedierile”, a spus Adrian Bența, analist fiscal.
Restricțiile încă în vigoare nu au efect doar asupra industriilor vizate de acestea. Toate ramurile economice sunt interconectate, iar când una dintre ele nu funcționează și celelalte au de suferit, potrivit digi24.ro.
„Cel puțin 40% din cele 40.000 de societăți comerciale care funcționau înainte de pandemie, nu au mai putut fi deschise. Jumătate din cei 400 de mii de angajați din industria ospitalității vor rămâne fără serviciu. Sunt afectați toți cei care lucrează pentru acest lanț, de la agricultură până la transportatori, producători dar și industria care ajută, de exemplu curățătorii, spălătorii”, a spus Octav Dura, reprezentantul unei asociații de restaurante.
Adrian Bența, analist fiscal, a explicat, exemplificând, cum atunci când o verigă a lanțului economic are probleme, tot lanțul este afectat.
„Lanțul acesta este unul rotund. În momentul în care o verigă a lanțului are probleme, atunci tot lanțul este afectat. Am văzut recent un comunicat al producătorilor de bere care au spus că a scăzut cantitatea de bere produsă din cauza reducerii cererii, având în vedere că restaurantele sunt închise. Consumuri reduse de carburanți au dus la încasări reduse de accize. TVA și accize se reduc ca plăți făcute de consumatorii finali și sunt încasări mai mici la buget”, a spus Adrian Bența.
Problemele din economie au și efecte mai puțin așteptate. În ultimele luni, numărul căsătoriilor sau al botezurilor a scăzut semnificativ. Pentru că restaurantele sunt în continuare închise, puțini sunt cei care se încumetă la un astfel de eveniment în aer liber, la care oricum nu pot participa prea multe persoane. Efectul se vede și în afacerile saloanelor de înfrumusețare.
Pentru a rezista în această criză, mulți oameni de afaceri intră și în online, după ce au văzut că în timpul stării de urgență acest sector a crescut chiar cu o mie la sută. Sunt însă business-uri care nu pot face acest lucru și sunt nevoite să găseasca noi idei de afaceri, dar o nouă afacere înseamnă și investiții noi.