De la gropar, administratorul cimitirului parohial, secretara preotului, pana la parinte, toata lumea stie cum se tranzactioneaza locurile de veci. Ei sunt intermediarii in grija carora sunt multe cimitire. Daca municipalitatea Bucurestilor administreaza doar 15 cimitire, unde sunt peste 25.000 de locuri de veci, in subordinea Patriarhiei se afla de trei ori mai multe.
Teoretic, aproape toate locurile de veci sunt concesionate, iar singura varianta de a intra in proprietatea unui colt de pamant e sa cumperi de la un enorias care vrea sa-si instraineze locul. In mod normal, acest lucru nu ar trebui sa te coste mai nimic. Practic, preturile sunt imense in bransa si variaza, ca in orice afacere imobiliara, in functie de zona. La Bellu, la Municipalitate, preturile pornesc de la 2000 de euro si ajung chiar si la 15.000. In cimitirele din Berceni si Salajan, cateva sute de euro iti asigura linistea eterna. La aceasta suma se adauga taxa de concesiune, de pana la 1000 de lei, si inmormantarea propriu-zisa, 300-400 de lei.
O estimare simpla arata ca, anual. se tranzactioneaza 10.000 de locuri de veci in Bucuresti. La un pret mediu de 1000 de euro, asta inseamna ca vorbim despre 10 milioane de euro. Daca tranzactiile ar fi facute legal, la vedere, si impozitate, statul ar castiga 1,6 milioane de euro.
FOTO: Intact Images