Zeci de cutremure s-au produs de la începutul anului în România, cel mai puternic înregistrându-se în luna aprilie, iar previziunile specialiștilor sunt sumbre, întrucât 2018 ar fi anul marilor cutremure.
Conform unui documentar prezentat de BBC, oamenii de știință din Universitatea Colorado susțin că 2018 va fi anul marilor cutremure, întrucât în ultima perioadă de timp, Pământul a înregistrat o reducere a vitezei de rotație, fenomen care a dus la producerea unor cutremure cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter.
Revista Geophysical Research Letters a publicat un articol semnat de doi cercetători americani care au susținut că în 2018 vom avea parte de unul dintre cele mai puternice seisme din ultimii 100 de ani
Procesul de încetinire a vitezei Pământului a început în anul 2013 și va atinge apogeul în 2018, acest proces fiind ciclic și întinzându-se pe o perioadă de cinci ani, la finalul căreia au avut loc cele mai puternice seisme.
De la începutul anului, în România s-au produs mai multe seisme, cel mai important fiind cel din 14 martie, care a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter. A fost, însă, revizuit în scădere la 4,6, și s-a produs la ora 12.24, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 157 kilometri. De asemenea, pe 28 aprilie, în zona seismică Vrancea, a avut loc un seism cu magnitudinea 4,6. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Covasna (12 kilometri), Întorsura Buzăului (25 de kilometri, Târgu Secuiesc (27 de kilometri), Nehoiu (35 de kilometri) şi Sfîntu Gheorghe (52 de kilometri).