Antena Căutare

Dublarea alocațiilor, posibilă după impozitarea pensiilor speciale? Ce spune ministrul de Finanțe: ”Va exista o creștere!”

Sumele provenite din impozitarea pensiilor speciale sunt insuficiente pentru a acoperi dublarea alocațiilor în perioada următoare, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. 

Dublarea alocațiilor, posibilă după impozitarea pensiilor speciale? Ce spune ministrul de Finanțe: ”Va exista o creștere!”

Legea actuală, care a trecut de Parlament, dar trebuie să fie discutată în toamnă de CCR, prevede o supraimpozitare a pensiilor speciale care depășesc 7.000 de lei pe lună. Ministrul Economiei a atras atenția, însă, că 80 la sută dintre pensiile speciale sunt pensii ale militarilor, ceea ce înseamnă altceva.

Astfel, ministrul susține că dublarea alocațiilor implică un efort financiar de opt miliarde de lei, bani ce nu sunt acoperiți de impozitarea pensiilor speciale.

Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii. Deci, n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare”, a explicat Florin Cîțu.

Alocațiile vor crește, dar nu se știe cu cât

Articolul continuă după reclamă

Ministrul a mai precizat, de asemenea, că, deși în buget nu sunt prevăzute resurse pentru dublarea alocațiilor, însă Guvernul va prezenta, totuși, o soluție de creștere a alocațiilor sub forma unui proiect de lege, însă nu a putut preciza cu cât vor crește sumele.

„Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu... (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a explicat Florin Cîţu, potrivit Digi24.

Curtea Constituțională a decis miercuri să respingă sesizarea Guvernului pe proiectul de lege care prevedea intrarea în vigoare a dublării alocațiilor. Astfel, CCR a decis că este constituțională legea care respinge Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Programul Prima Casă reîncepe în România. Noile condiții de accesare a creditelor pentru locuințe îi dezavantajează pe r... Prețurile au crescut, pe litoralul românesc! Cât a ajuns să coste un concediu la malul Mării Negre...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x