Antena Căutare

Rasismul localnicilor din Ditrău a ajuns subiect de știri în întreaga lume. Cei doi srilankezi continuă să creadă: "Românii sunt oameni buni!"

Cei doi brutari srilankezi care lucrează în Ditrău au plâns la aflarea veștii că oamenii vor să îi alunge din localitatea lor.

Brutarii din Sri Lank, Piumal și Mahinda, angajații la brutăriei din Ditrău, în jurul cărora s-a creat revoltă în rândul localnicilor, pentru simplul fapt că au altă culoare a pielii, au fost contactați de jurnaiștii de la Libertatea. Părerea lor despre poporul român este una bună și au ținut să exprime în cuvinte asta, atât cât au putut. Unul a plâns când a aflat că localnicii vor să-i alunge

„A fost o neînțelegere, romanian people good." ( Românii sunt oameni buni)

Cei doi brutari încă lucrează la fabrica de pâine, dar sunt cazați într-un loc secret și protejați permanent. Deși, s-au speriat și au suferit în urma actelor de discriminare și rasism, cei doi srilankezi continură să vorbească frumos despre România și despre români, conform Libertatea.

Piumal și Mahinda frământă energic un aluat gros pe masa din metal și își văd în continuare de treaba și în ciuda faptului că erau flmați. Ei au încercat să ignore camerele îndreptate spre ei, afișând doar câte un zâmbet din când în când.

Articolul continuă după reclamă

Piumal, unul dintre brutari are doar 22 de ani și nu i-ar fi trecut prin cap vreodată că ar putea fi în centrul atenției, doar pentru că frământă aluat într-o mică brutărie. Nici că într-o țară democratică și liberă precum România va fi criticat pentru culoarea pielii. Sau că va plânge din cauza răutăților oamenilor.

„Cred că localnicii nu au înțeles”, a fost răspunsul tânărului, referindu-se la localnicii care s-au revoltat prin diverse moduri împotriva lor, afișând ură și dispreț față de cei doi.

"Nu au înțeles că și ei sunt tot oameni și muncesc pentru ai lor. Au venit ”la mai bine”, scrie libertatea.ro

În urma tensiulilor iscate, în comuna Ditrău, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a deschis dosar penal pentru incitare la ură, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat.

Agenția de recrutare i-a trimis în România, țară în care au venit cu gândul că vor câștiga suficient de mult cât să-și ajute familiile, cel puțin în următorii ani.

Piumal a lucrat într-un hotel din Sri Lanka în ultimii doi ani. Acasă îi duc dorul părinții, un frate preot și o soră care lucrează ca asistentă medicală. „Nu sunt căsătorit”, a spus el zâmbind. Este o fire sfioasă, iar întrebat dacă are planuri de nuntă în România, tânărul s-a rușinat, scrie aceeași sursă.

Mahinda, cel de al doilea brutar, are o soție și un fiu, pe care i-a lăsat în țara lor din Asiei. Are 48 de ani, fiind un familist convins. Banii câștigați la noi, îi trimite familiei sale cu care vorbește zilnic la telefon. Soția e menajeră iar fiul e la liceu.

Timp de mai mulți ani și-a câștigat pâinea, atât în țara sa de origine, cât și la Dubai și Qatar, țări unde nu au avut niciodată probleme rasiale.

În ciuda răutăților de care au avut parte la Ditrău, srilankezii, continuă să-ți păstreze optimismul și îi laudă pe cei care au i-au angajat în mica brutărie și spun că sunt oameni buni și amabili.

Până săptămâna trecută, Piumal și Mahinda nici nu au știut ce se întâmplă în jurul lor. Nu au știut că locuitorii din Ditrău au o problemă cu ei, iar motivul ar fi culoarea pielii lor. Când a aflat, Piumal a plâns, scrie Libertatea.

Gazdele la care stăteau în Ditrău au primit amenințări cu moartea, de aceea Piumal și Mahinda au fost mutați în Gheorgheni, o localitate aflată la 15 kilometri de Ditrău, pentru a fi feriți de furia localnicilor. Doar două persoane știu unde locuiesc cei doi acum, iar unul dintre șoferii brutăriei îi duce acasă cu mașina personală, ca să evite incidentele cu localnicii revoltați.

„Noi i-am dus acasă, i-am adus la muncă, am fost cu ei la cumpărături, le-am explicat că sunt niște localnici care sunt mai în vârstă și acceptă mai puțin străinii. Iar săptămâna trecută au aflat de la familiile lor, pentru că știrile din Sri Lanka au vorbit despre situația noastră din Ditrău. Erau îngrijorați că o să iasă pe stradă și cineva o să le facă ceva rău. Dar le-am promis că le suntem alături. Acum localnicii au o problemă cu noi, nu cu ei”, a explicat patroana brutăriei Ditroi, Kollo Katalin.

Pe măsură ce scandalul a evoluat și a ajuns, treptat, de la presa centrală la cea internațională, localnicii și-au îndreptat atenția către angajatori. Cei din urmă au pus angajarea srilankezilor pe seama lipsei de forță de muncă locală, în timp ce sătenii spun că nu vor să lucreze în brutărie din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă.

„A fost o perioadă în care angajații noștri care sunt din Ditrău ne-au spus că nici nu vor să iasă pe stradă pentru că strigă după ei că de ce mai lucrează la noi, cum acceptă așa ceva. Dar s-au mai liniștit lucrurile”, spune Kollo Katalin.

„Nu mi se pare ok ce au făcut oamenii. Sunt foarte răi. Mentalitatea este foarte joasă”, e de părere Gabriel, unul dintre angajați.

Colegii de muncă a celor doi au o părere bună despre ei și nu sunt de acord cu protestul localnicilor și revolta acestora. De asemenea, se declară mulțumițiși de patronii brutăriei.

„Nu sunt probleme nici cu salariul, nici cu șefii. Nu înțeleg de ce foștii colegi care au plecat de aici spun astfel de lucruri. Cred că problema lor este că au venit cei doi colegi noi și, cum nu au fost dați afară, acum spun lucruri care să ne facă nouă rău”, spune tânărul de 19 ani.

A fost primul an în care srilankezii din Ditrău au văzut prima zăpadă din viața lor. Tot pentru prima dată au simțit și frigul, o senzație neobișnuită pentru ei, veniți dintr-o țară cu temperaturi de peste 30 de grade tot anul.

„Stăteau în casă cu un ungur, aici, în Ditrău. În cameră erau 23 de grade. Ungurul stătea în pantaloni scurți și tricou, dar ei tremurau de frig, îmbrăcați gros și cu căciulă pe cap”, povestește Kollo Katalin.

Cei doi locuiesc împreună, și sunt nedespărțiți, merg împreună la cumpărături și gătesc pe rând. Mănâncă orez cu curry și salate de fructe și legume. Mâncarea tradițională românească încă le este necunoscută. Au învățat doar că românii mănâncă prea multă pâine și că-s cam iuți la mânie. Și speră, ca într-o zi, culoare pielii lor să nu mai fier motiv de rasism, scrie sursa precizată.

foto Antena3

Ce se întâmplă cu plata pensiilor și a salariilor. Anunțul a fost făcut de premierul demis, Ludovic Orban... A fost la un pas să își omoare în bătaie bebelușul. Bărbatul nu mai are voie să fie tată în următorii 12 ani...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x