Antena Căutare

Reacții după moartea lui Marin Moraru. "A fost un coleg, un actor şi un prieten desăvârşit"

Actorul Ion Besoiu, contactat de agenţia de presă News.ro, a declarat, îndurerat, că "Marin Moraru a fost un coleg, un actor extraordinar şi un prieten desăvârşit".

Cunoscutul actor Marin Moraru a decedat duminica, in jurul orei 17,30, la Spitalul Elias, a declarat managerul institutiei, dr. Doina Dimulescu. Potrivit acesteia, actorul se internase la Spitalul Elias in urma cu aproximativ 10 zile, el prezentand o forma grava de boala.

Premierul Dacian Cioloş a transmis, astăzi, un mesaj de condoleanţe la moartea actorului Marin Moraru, afirmând că el a fost o minte sclipitoare şi unul dintre actorii "luminoşi" care a marcat lumea teatrului şi filmului românesc.

"Marin Moraru a fost unul dintre actorii luminoşi care a marcat lumea teatrului şi filmului românesc decenii la rând, cum numai cei puţini, atinşi de har o pot face. Din păcate, încă o stea a scenei ne părăseşte. Rămânem fără o minte sclipitoare, un actor talentat cu un farmec aparte şi un om care a fost mereu interesat şi de viaţa cetăţii", a scris Dacian Cioloş, în mesajul său.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, în Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" în anul 1961. După absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), Teatrul de Comedie (1965-1968), Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" (1968-1971) şi Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" (1971-1974). După o perioadă în care a predat în calitate de conferenţiar universitar la IATC Bucureşti (1974-1980), s-a întors, în anul 1980, la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale”.

"Marin Moraru avea precizia unui ceas elvețian și este irepetabil ca actor", a declarat Silviu Biriș.

"Să ne rugăm pentru sufletul lui, să treacă Dincolo cu bine. Ca actor este irepetabil. Îl bântuia foarte des geniul. A avut șansa să lucreze cu mari regizori și cu mari actori și cu siguranță lucrul acesta l-a format ca model pentru generațiile ce au urmat. Am avut șansa să îi dau și replica în două spectacole, în 'Egoistul', în regia maestrului Radu Beligan, și în 'Piscina de la miezul nopții', în regia lui Grigore Gonțea. Era exemplar, era cu precizia unui ceas elvețian. În scenă se mira și avea candoarea unui copil, iar ca profesor și ca actor era aproape necruțător. Nu făcea concesii în ceea ce privește profesia. L-am admirat și pentru discreția pe care o avea în culisele spectacolului și pentru căsnicia exemplară. Dumnezeul să-l ierte!", a spus actorul Silviu Biriș.

"Marin Moraru a fost un actor uriaș, unic și irepetabil", a declarat, pentru Agerpres, Florin Zamfirescu.

"O să mi-l amintesc ca pe un mare actor, cel mai mare actor pe care l-am avut în ultima perioadă. Era un actor uriaș și pot să mai spun că pleacă fără urmași, adică (...) este unic și irepetabil. Nu poate fi nimeni ca Marinuș. Am avut cinstea, onoarea, bucuria să joc cu el în câteva seriale de televiziune la postul Acasă (...) Era un om de o căldură și de o cumsecădenie rar întâlnite. Nici nu mai găsești așa ceva. Mi-aduc aminte că a fost foarte marcat când a murit Dinică și tăcând așa la un moment dat a zis 'Ce vrei, dragă? Viața merge înainte'. Așa zic și eu acum: 'Viața merge înainte'", a spus Florin Zamfirescu.

Actorul Dorel Vişan a declarat pentru agenţia de presă News.ro că Marin Moraru "a fost un gen de actor şi un talent extraordinar, serios, preocupat, care azi nu se mai poartă", dar şi un om care ”a ştiut calea morală, pentru că există o religie a artei pe care el a înţeles-o şi pe care a aplicat-o".

"Este o situaţie tristă. Dispare o generaţie puternică, formată la şcoala socialistă, dar unde se învăţa meserie", a mărturisit Dorel Vişan.

"Mă apucă jalea că arta nu mai funcţionează pentru suflet şi minte, şi artistul devine un instrument. Nu pot să spun că e o pierdere. E un câştig. Dar dacă cineva ar putea să înveţe din exemplul lui Marinuş... Omul fără Dumnezeu nu e nimic. S-a pierdut această cale morală. Marinuş ştia această cale, pentru că era o religie a artei, pe care a înţeles-o şi a aplicat-o, aşa cum au înţeles-o Albulescu, Beligan", a mărturisit Dorel Vişan.

"Marinuş a fost unic şi nu ştiu când se va mai naşte unul ca el, pentru că nu mai sunt condiţiile. Am certitudinea că ne îndreptăm către o prăpastie şi mergem, cum spun italienii, fără preocupare. Contează doar banii şi puterea", a încheiat actorul.

"Marin Moraru a fost un coleg, un actor extraordinar şi un prieten desăvârşit", a declarat actorul Ion Besoiu îndurerat.

"A fost un profesor foarte iubit de studenţii săi. A scos generaţii de actori. Dumnezeu să-l odihnească!", a adăugat actorul Ion Besoiu.

Actriţa Oana Pellea a publicat pe pagina ei de Facebook, duminică seară, un mesaj prin care a deplâns decesul actorului Marin Moraru, pe care l-a considerat ”un actor şi un om de geniu”.

”Nu există cuvinte...A plecat un actor şi un OM de GENIU!”, a scris actriţa pe pagina ei de Facebook.

”Dumnezeu să îl odihnească. Marinuş...”, a adăugat Oana Pellea în acelaşi mesaj.

Cu această ocazie, actriţa şi-a actualizat şi fotografia de copertă a contului ei de Facebook. Ea a optat pentru un chenar negru, în semn de doliu pentru marele artist dispărut.

Alexandru Arşinel regretă ”cumplit” decesul actorului şi prietenului său Marin Moraru, pe care l-a cunoscut în 1958, şi spune că teatrul românesc s-a aflat ”ca în faţa unui pluton de execuţie” în ultima perioadă.

Alexandru Arşinel l-a cunoscut pe Marin Moraru în 1958. ”Sunt atâţia ani de când îl ştiu. Am fost colegi, am făcut turnee împreună. A fost unul dintre cei mai mari actori ai noştri”, a spus Alexandru Arşinel pentru agenţia de presă News.ro.

Directorul Teatrului de Revistã ”Constantin Tănase” afirmă că, în ultima lună, de la trecerea în eternitate a lui Radu Beligan, teatrul românesc ”parcă se află în faţa unui pluton de execuţie”. ”În ultima lună i-am pierdut pe Radu Beligan, pe compozitorul Adrian Enescu, pe Mihai Gingulescu de la Târgu Mureş. Este cumplit”.

”Marinuş Moraru era un actor excepţional, de geniu, cu creaţii formidabile. Regret din tot sufletul...”, a încheiat Alexandru Arşinel.

Actrita Florina Cercel a declarat ca dincolo de scena a fost foarte buna prietena cu Marin Moraru in ultimii 20 de ani, iar acum, dupa aflarea vestii despre decesul acestuia, se afla "sub imperiul unei profunde dureri".

"Sunt inca sub imperiul unei profunde dureri pentru ca stiam de tot, de boala, pentru ca, dincolo de scena, noi am fost foarte prieteni, mai ales in ultimii 20 de ani. Am jucat impreuna, am facut calatorii impreuna, revelioane, ne-am distrat, am glumit. Vestea bolii lui a fost un trasnet pentru mine", a spus Florina Cercel.

De ce nu mai juca Marin Moraru în filme și în piese de teatru. Actorul a dezvăluit motivul retragerii sale, într-un inte... Prietenul care i-a fost alături lui Marin Moraru, în ultimele clipe: ”I-am strâns mâna și am simțit că îmi iau rămas bun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 2: Rum Baba cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 2: Rum Baba cu fructe de pădure Joi, 04.04.2024, 15:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x