Antena Căutare

Prăpăd în buzunare! Trei dintre alimentele cele mai consumate de români, mai scumpe de la 1 februarie

Reducerea TVA la alimente, respectiv prețuri mai mici pentru români, intră deja la capitolul istorie. Conservele de fructe sau legume, berea, apa, peştele sau vinul s-ar putea scumpi de la finalul acestei luni cu până la 30%.

Reducerea TVA la alimente, respectiv prețuri mai mici pentru români, intră deja la capitolul istorie. Conservele de fructe sau legume, berea, apa, peştele sau vinul s-ar putea scumpi de la finalul acestei luni cu până la 30%, notează Digi24.

Potrivit spuselor producătorilor români, de vină pentru aceste scumpiri ar fi o suprataxă pentru fiecare kilogram de ambalaj care nu este reciclat.

Până în toamna anului trecut, reciclarea borcanelor, a conservelor sau a sticlelor de plastic aruncate la gunoi cădea în sarcina unor aşa numite organizaţii de transfer de responsabilitate. Acestea preluau de la companiile care produc şi importă bunuri ambalate colectarea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje. Producătorii plăteau pentru acest serviciu, în medie, 65 de bani pe kilogram sau 65 de lei pe tonă.

Administraţia Fondului pentru Mediu a descoperit însă nereguli, iar aceste organizaţii au primit amenzi de 19 milioane de euro, pentru că au raportat cantităţi de deşeuri colectate şi reciclate mai mari decât în realitate. După primirea amenzilor, organizatiile au notitifcat autorităţile de mediu că renunţă la contracte.

De exemplu, la un borcan de amestec de legume de aproape jumătate de kilogram, care se vinde în magazine cu 3,5 lei, producătorul va trebui să plătească un leu suprataxă, deşi nu câştigă atâta în urma vânzării lui.

În aceste condiţii, există două variante: fie producătorii îşi asumă pierderi uriaşe, fie transferă acest cost consumatorului, majorând preţul cu 30%. Şeful de la Agricultură cere Ministerului Mediului să găsească o soluţie.

„Pe lunile noiembrie şi decembrie nu au reciclat deşi aveau contracte cu beneficiarii, cu producătorii, cu cei care puneau în piaţă produse agroalimentare ambalate. Şi în mod automat se aplică acea prevedere legală de suprataxă de 2 lei pe kilogramul de ambalaj”, a declarat președintele Federației Pro Agro Emil Dumitru, citat de digi24.ro.

ATENȚIE! România ÎNGHEAȚĂ! Cod galben de ger până la începutul săptămânii viitoare... A murit Maria Cociorvan, bătrâna acuzată de DNA că ar fi dat mită găini și „ouă negre”!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x