Antena Căutare

Referendum familie 2018. Ce înseamnă dacă votezi DA la referendum

Referendum familie 2018. Ce inseamna daca votezi DA pe 6, 7 octombrie.

Referendum familie 2018. Ce înseamnă dacă votezi DA la referendum
referendum familie

Referendum familie 2018. Românii sunt chemați în acest weekend, să-și exprime votul pentru redefinirea familiei în Costituție, prin înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu „între un bărbat și o femeie”. Ce înseamnă dacă votezi DA pe 6, 7 octombrie.

Referendum familie 2018. Întrebarea care se pune la vot și la care ar trebui să răspundă cetățenii cu ”da” sau ”nu” va fi: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament”.

Motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea, explicit, este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurea referendumului prevede că întrebarea de pe buletinele de vot trebuie formulată în sensul prevăzut anterior.

Astfel, dacă ştampilezi DA, votezi pentru ca în România să se poată căsători doar un bărbat cu o femeie.

Votul DA este dat pentru ca în legea fundamentală, care se modifică doar prin referendum, să fie scris că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Pentru a înțelege, cu adevărat, implicațiile votului, trebuie să luate în considerare următoarele

Că nici în prezent nu este permisă căsătoria decât între persoane de același sex. Este prevăzut astfel în Codul civil, în cadrul articolului 258. Dacă se va ajunge la modificarea Constituției, va fi mult mai grea o modificare ulterioară.

Constituția, fiind considerată actul juridic cel mai puternic din România, este și cel mai greu de modificat, și nu la fel este în cazul Codului civil.

Referendum familie 2018. Dacă cel puţin 25% din românii cu drept de vot vor vota "DA", Constituţia României se va modifica, iar familia va fi redefinită în forma adoptată de Parlament. Adică, "între un bărbat și o femeie" şi nu "între soţi".

România este una dintre țările europene care nu acordă niciun fel de recunoaștere legală cuplurilor de același sex.

Referendum familie 2018. 13 state europene oficiază căsătorii între persoane de același sex. Alte țări, cum ar fi Bulgaria, Letonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Ucraina, Croația, Macedonia, Slovacia și Ungaria, au limitat prin Constituție căsătoriile între persoane de sexe opuse.

Ce înseamnă dacă votezi NU la referendum

Probleme la REFERENDUM! Ce se întâmplă într-un sector al Capitalei și în Teleorman... Referendum familie 2018. Ce înseamnă dacă votezi NU la referendum...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x