Au mai rămas câteva zile până la referendumul ce va schimba România. Marţi, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat numărul total al românilor cu drept de vot înscrişi în Registru electoral.
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral până marţi, 2 octombrie, este de 18.951.721, din care 672.187 de cetăţeni români au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, a transmis Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Pentru referendumul din 6-7 octombrie, în ţară vor fi 18.662 de secţii de votare, iar în străinătate 377.
Pentru a fi valabil, la un referendum trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pentru a fi validat, opțiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Potrivit AEP, 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate.
AEP mai spune că 672.187 de cetăţeni români au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.
Pentru referendumul din 6-7 octombrie în ţară vor fi 18.662 de secţii de votare, iar în străinătate 377, secţiile de votare din străinătate fiind organizate de către Ministerul Afacerilor Externe.
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 6 şi 7 octombrie. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu".
Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.