Antena Căutare

România 2018. Câți oameni vorbesc românește în întreaga lume

România 2018. Câți oameni vorbesc românește în întreaga lume. Peste 28 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc românește. Limba română e tezaurul cel mai de preț pe care îl moștenesc copiii de la părinții lor, elementul esențial al identității personale și de națiune

România 2018. Câți oameni vorbesc românește în întreaga lume Galerie
Vorbitori de limbă română | stolenimg.com

Limba română este o limbă romanică, fiind a cincea după numărul de vorbitori. Ziua Limbii Române este sărbătorită pe 31 august 2018. Limba română este vorbită de 28 de milioane de oameni, printre care pentru 24 de milioane de persoane această limbă este limbă maternă. Dintre aceștia, 17 milioane de persoane se află între hotarele acestei țări.

Peste 90% dintre populația țării au drept limbă maternă limba română. Această limbă este limbă oficială și maternă pentru trei sferturi din populația Republicii Moldova. În provincia Voivodina din Serbia, limba română este una dintre cele șase limbi oficiale.

Începând cu 1 ianuarie 2007, limba română a devenit limba administrativă în Uniunea Latină. Aceasta este o organizație internațională care reunește țările lumii în care se vorbește una dintre limbile romanice. Limba română este vorbită și în Bulgaria, Serbia, pe Valea Timocului, Ungaria și Ucraina. Comunitățile etnicilor români din Polonia, Slovacia, Slovenia și Croația vorbesc de asemenea limba română.

Limba română în alte țări

Peste tot în lume emigranții au reușit să împrăștie limba română. În Israel, 5% din populație provine din România. Peste 3 milioane de români trăiesc în Australia, Cipru, Portugalia, Germania, Franța, Canada, SUA, Spania și Italia. Statisticile arată că foarte mulți studenți stăini care au venit în România să studieze au reușit să învețe limba noastră. Astfel, peste o jumătate de milion de arabi care au ajuns în țară vorbesc limba română.

În numeroase țări est-europene, limba română este predată la școală în comunitățile românești semnificative. Limba română este învățată ca limbă străină în instituțiile de învățământ din 43 de țări ale lumii. Cu toții știm că limba română nu este vorbită la fel, de toți locuitorii țării pe toată întinderea ei.

Despre graiurile românești

Chiar dacă limba română este înțeleasă de români indiferent de accentul folosit, trebuie să știm că există diverse graiuri românești. Acestea diferă în funcție de zona geografică, variind în Moldova, Bucovina, Basarabia, Oltenia, Transilvania, Muntenia. Spre exemplu graiul moldovenesc diferă de limba română literară prin accentul și pronunția intensă a consoanelor. Mai mult decât atât, cei care locuiesc în Moldova folosesc multe regionalisme.

În Ardeal, graiul este molcom, graiul bănățean fiind un amalgam de elemente germane, maghiare, slave, române și latine. Aceste graiuri diferă în materie de vocabular și unele elemente de gramatică. Graiul timocean și cel vorbit de locuitorii din Mehedinți au diferite caracteristici fonetice. Acest grai face trecerea de la graiul muntenesc la cel bănățean.

Lingviștii spun că graiul muntenesc este cel mai apropiat de limba română literară, fiind influențat de sârbi, bulgari și greci.

Calitatea limbii române

În trecut, a existat un proiect de lege care obliga salariații din instituțiile publice să cunoască limba română. Cu toate acestea, proiectul de lege a fost respins. Se presupunea că cei care nu cunosc limba română riscau să își piardă locul de muncă. Din păcate se fac greșeli de exprimare mult prea des, atât în viața de zi cu zi cât și în audiovizual.

Datoria noastră de români ce iubesc țara și istoria acesteia este să prețuim limba română și să ne facem țara și cultura cunoscute peste hotare.

Sursă foto: stolenimg.com, fotoiustin.ro

Încă două CUTREMURE au avut loc în România, în urmă cu puțin timp! Seismele s-au produs în zone diferite... Mare atenție, șoferi! Circulația este restricționată pe un sens al Autostrăzii Soarelui...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x