Antena Căutare

Romania, anul 2050: Doi angajati vor intretine trei pensionari si tineri, platind taxe uriase

Romania anilor 2050 ar putea fi o tara cu numai 15 milioane de locuitori. O tara in care doi angajati vor intretine trei pensionari si tineri. Cum? Platind statului taxe si impozite cu mult mai mari decat acum.


Sunt 5,5 milioane de pensionari acum, sustinuti de 5,6 milioane de contribuabili. Dar angajatii ii mai sustin si pe copiii si adolescentii care nu lucreaza. In 2050, ar putea fi 6,5 milioane de pensionari, estimeaza Banca Mondiala, sustinuti de 6,6 milioane de angajati. Adica doi romani ar sustine trei pensionari si copii.

Cei doi romani sunt dintre putinii nascuti dupa revolutie. Vor fi nevoiti sa plateasca taxe si impozite mai mari ca sa sustina bugetul de pensii. Si nu numai. Si o datorie publica imensa.

Greaua mostenire a datoriei publice pe care ar lasa-o Romania generatiilor viitoare ar putea fi evitata, spun analistii economici. Chiar repede, in doi trei ani, daca ar creste numarul celor care contribuie la buget cu taxe si impozite.

Insa raportul dintre activi si inactivi nu mai poate fi schimbat in bine nici daca ar creste numarul nasterilor acum. Ci abia peste 60 de ani.

Politicienii viitorului vor avea mai multe probleme. Pe langa o posibila datorie publica foarte mare, putini angajati, o populatie in scadere si imbatranita, nasteri putine, mortalitate in crestere.

Numai 15% dintre romanii de 25-34 de ani vor avea studii superioare. Adica jumatate din cati ar avea intreaga Europa. Cam asa va arata Romania anilor 2050.

Toti elevii unui liceu din Buzau au picat BAC-ul!... Bolile de sange, cartelate cu sange rece...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x