Antena Căutare

Romania n-a avut frontiera, ci comert bazat pe achitarea “pretului” de corupere

Curtea de Apel Bucuresti a motivat trei dintre deciziile de arestare dispuse in cazul curatirii vamilor din vestul tarii de elementele corupte. Tabloul vazut de magistrati este infiorator.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au motivat decizia de arestare a lotului de vamesi si politisti de frontiera din dosarul 1210, in care au fost arestati 15 politisti si vamesi de la PTF Stamora Moravita, in frunte cu Mihai Adrian Sutea. Instanta stabileste situatia de fapt bazata pe probe, pe care o puteti citi incepand de la pagina 15 a documentului atasat.

Aceasta situatie dateaza de multi ani si este una terifianta, in care oamenii legii s-au asociat cu infractorii si au folosit atributiile pe care le confereau functiile detinute pentru a acoperi, favoriza traficantii in scopul de a-si asigura mita cea de toate zilele.

"Dincolo de acest tablou faptic ce contureaza, mai degraba, imaginea unei activitati de comert bazate pe achitarea "pretului" de corupere, si nu a unei frontiere de stat, existau, in numeroase cazuri, manifestari energice ale functionarilor corupti de impunere a respectarii principiilor de echitate, insa nu in raport cu ordinea de drept (singura "dreptate" invocata fiind remiterea mitei), ci relativ la "onestitatea" traficantilor, in ceea ce priveste corectitudinea indeplinirii obligatiei asumate in cadrul gruparii criminale si care consta in darea mitei convenite", se arata in motivare.

"Sub acest aspect, in numeroase cazuri, lucratorii vamali si politistii de frontiera erau framantati de suspiciunea ca traficantii i-ar putea "insela", prin aceea ca, fiind interesati sa dea o suma mai mica de bani, cu titlu de mita, sustineau ca au un numar mai mic de baxuri de tigari decat cel real, astfel ca atmosfera devenea pur "comerciala" si se "negocia" problema folosului "cuvenit" functionarilor corupti.

Pozitia dezavantajoasa in care se aflau acestia din urma era determinata de faptul ca, desi banuiau ca traficantii aveau o cantitate mai mare de baxuri de tigari fata de cea pe care o recunosteau si pentru care ii exprimau disponibilitatea de a "plati mita", imprejurarea detinerii unei cantitati mai mari de tigari nu putea fi elucidata pe loc, in perimetrul P.T.F.

Moravita, deoarece ar fi presupus scoaterea tigarilor din autoturism, ceea ce era exclus, din cauza camerelor de luat vederi amplasate in perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare si iesire din tara.", sustin judecatorii CAB.

Articolul continuă după reclamă

Instanta mai arata ca "din acest motiv, lucratorii vamali si politistii de frontiera echilibrau aceasta neputinta tot prin pozitia de forta care le era conferita de atributiile de serviciu pe care le ofereau la "vanzare", in schimbul mitei, astfel ca fara sa tina cont de sustinerile traficantilor, apreciau ei (de aceasta data, folosindu-se de experienta profesionala) cantitatea de tigari care ar fi putut fi depozitata in respectivul autoturism si impuneau mituitorului sa remita corespondentul folosului stabilit (fiind vorba de 50 euro/bax sau un euro/cartus de tigari), dar in raport cu propria apreciere".

Tot articolul, in Jurnalul National

Ioan Botis: "Foarte putini romani se trezesc dimineata sa mearga la serviciu"... VIDEO! Constanta: Bebelus aruncat la gunoi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x