Pe harta europeana a hazardului seismic, trasata pentru urmatorii 50 de ani, Romania arata ca o insula de pericol intr-o mare de zone linistite, putin afectate de cutremure. Activitatea de sub pamantul Vrancei coloreaza tara noastra in rosu aprins.
"Asta inseamna ca probabilitatea de aparitie a unui cutremur mare, pentru Romania, este destul de mare. Si asta din cauza ca stim ca aceste cutremure mari apar destul de des. Adica doua, trei cutremure pe secol este destul de des", explica seisomologul Mircea Radulian.
Iar un seism la fel de puternic precum cel din 1977 ar avea urmari devastatoarele. Mai ales ca undele de distrugere vin, in cazul cutremelor vrancene, si catre Capitala.
In cazul unui seism puternic, cladirile cu bulina rosie s-ar prabusi primele. Sunt constructii vechi, care si asa abia mai rezista. Un cutremur similar celui din 1977 le-ar face una cu pamantul.
Si sunt peste tot. Blocuri cu mai multe etaje, care stau in picioare cu greu pe stalpi de rezistenta crapati, impanzesc Bucurestiul. Piata Unirii, Centrul Vechi sau cartierul Tineretului ar arata ca dupa bombardament, daca pamantul s-ar zgudui sub zidurile cladirilor.
Si mai e o problema. Zeci de mii de oameni ar ramane pe drumuri, pentru ca nu multi au incheiat asigurarea obligatorie a locuintei. Din pagube totale de peste patru miliarde de euro in cazul unui cutremur cu magnitudinea de sapte pe scara Richter, companiile ar plati despagubiri de doar 200 de milioane de euro.