Antena Căutare

România, zguduită de cutremure. Două seisme mari, la scurte intervale de timp. Explicația

Un nou cutremur, cu magnitudinea de 3,9 pe scara Richter, s-a produs miercuri dimineaţă în judeţul Vrancea, după ce cu o zi în urmă s-a înregistrat un seism cu magnitudine 3,6. 

Un nou cutremur, cu magnitudinea de 3,9 pe scara Richter, s-a produs miercuri dimineaţă în judeţul Vrancea, după ce cu o zi în urmă s-a înregistrat un seism cu magnitudine 3,6.

Astfel, două cutremure de mare intensitate s-au produs în România, într-un interval scurt, generând întrebarea: Va fi țara noastră lovită de un cutremur și mai puternic în perioada următoare?

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a anunţat că seismul cu magnitudine 3,9 a avut loc la ora 05.43. Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 133 de kilometri.

Marţi, în Vrancea a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea 3,6. Seismul s-a înregistrat la ora 12:32.

Articolul continuă după reclamă

Primăvara și toamna, anotimpurile cutremurelor

Primăvara și toamna, cutremurele apar ca ciupercile după ploaie. Acestea sunt anotimpurile lor preferate. Cele mai puternice cutremure din 2018 au avut o magnitudine de 4,6 pe Richter, primul în data de 14 martie şi cel de-al doilea în 25 aprilie, ambele fiind înregistrate în zona seismică Vrancea.

Cel mai puternic cutremur din acest an a avut magnitudinea 4,6 şi s-a înregistrat în 25 aprilie

Cele mai puternice cutremure produse în ultimii 28 de ani în România au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 pe scara Richter.

De se se produc cutremure atât de des în România

Potrivit specialiştilor, originea cutremurelor în zona seismică Vrancea este legată de zona de convergenţă între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană şi Indo-Australiană. Practic, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaţilor se generează tensiuni.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, arată un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurele din Vrancea determina, practic, seismicitatea României, întrucât sunt cele mai frecvente seisme produse și resimțite în țară, și au cele mai mari magnitudini. Potrivit site-ului cutremur.net, cutremurele de mare adâncime din Vrancea pot atinge magnitudini maxime de 7,6-7,7 grade pe scară Richter, în timp ce seismele crustale vrancene au magnitudini mult mai mici, rareori atingând 5,2-5,4 grade pe scară Richter. Din punct de vedere al efectelor, cutremurele adânci sunt, de departe, cele mai importante; din cauza adâncimii mari la care se produc, a unor proprietăți remarcabile ale mecanismelor de focar care determina o directivitate preferențială a procesului de rupere, precum și naturii solului, efectele cutremurelor puternice vrancene se fac simțite la mari distanțe față de epicentru.

20 septembrie Ziua Bucureștiului 2018. Câți ani împlinește București... EXPLOZIE puternică la o ȘCOALĂ! Zeci de elevi și profesori au fost evacuați. Echipajele de urgență acordă primul ajutor ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x