Tinerii români sunt încurajaţi să se întoarcă să muncească la sat. EA: Fermierii care îi vor angaja vor primi de la ministerul Agriculturii până la 1000 de lei în fiecare lună. EL: Doar că forţa de muncă nu e uşor de găsit. Iar pentru a obţine banii de la stat, fermierii vor fi obligaţi să angajeze doar persoane cu studii în agricultură.
În această fermă de lângă Timişoara, oamenii lucrează de dimineaţă până seara. O singură familie se ocupă de 300 de oi.
”Nu prea se mai găsește forță de muncă. În ziua de astăzi este foarte greu să mai găsești un om care să vină chiar și cun salariu bun, bine plătit. Nu găsim.”, mărturisește Ileana Oprea, fermier.
În această situaţie sunt mai toţi micii fermieri din ţară. Lipsa forţei de muncă ar fi una din principalele probleme cu care se confruntă.
În mediul rural, rata sărăciei ajunge la 54%. Pentru a-i aduce pe tineri înapoi la sat, ministerul Agriculturii propune un sprijin lunar de până la 1.000 de lei pentru fermierii care angajează persoane cu studii în domeniul agricol.
”Bine ar fi ca aceşti bani să fie neimpozabili. Că dacă sunt şi impozabili înseamnă că luăm aproape jumătate din ei.”, declară un horticultor.
Părerile sunt împărţite printre tineri. În România, salariile din agricultură abia ajung la câteva mii de lei, faţă de mii de euro în străinătate. În plus, în oraşe din ţară, găsesc şi alternative.
Proiectul este în dezbatere publică până pe 18 martie. Statul propune o alocare de 30 de milioane de lei în 2019, bani care ar ajuta la angajarea a trei mii de tineri în mediul rurual.