Antena Căutare

Românii nu se dau în vânt după poeziile lui Mihai Eminescu. E prea siropos și infantil

După cum știți, Mihai Eminescu este unul dintre cei mai mari poeți români. Prozator, dar și jurnalist român. Cea mai importantă voce poetică din literatura română. Cum astăzi este 15 ianuarie, adică ziua marelui poet, ne-am gândit să întrebăm câțiva români dacă au o poezie preferată. Surpriza ne-a fost mare. De ce? Ei bine, deși considerat Vocea importantă a literaturii noastre, românii zilelor noastre spun că… Haideți mai bine să aflați ce spun “criticii” de azi despre Mihai Eminescu:

După cum știți, Mihai Eminescu este unul dintre cei mai mari poeți români. Prozator, dar și jurnalist roman. Cea mai importantă voce poetică din literatura română. Cum astăzi este 15 ianuarie, adică ziua marelui poet, ne-am gândit să întrebăm câțiva români dacă au o poezie preferată. Surpriza ne-a fost mare. De ce? Ei bine, deși considerat Vocea importantă a literaturii noastre, românii zilelor noastre spun că… Haideți mai bine să aflați ce spun “criticii” de azi despre Mihai Eminescu:

"Eu l-am studiat pe Eminescu în liceu, în paralel cu poeții romantici englezi. Atunci, ca și acum, sunt convins că poezia lui Eminescu este superioară celei lui Byron, Keats sau Shelly. Din păcate, ce i-a lipsit lui Eminescu a fost universalitatea limbii române. Astfel, Eminescu rămâne, în convingerea mea, cel mai mare poet romantic, accesibil, însă, doar celor care cunosc și înțeleg limba română".

Când vine vorba de poezie, românii preferă:

Odă în metru antic, Floare Albastră și Glossa

“E o placere să-mi amintesc poeziile lui Eminescu.
Imi plăceau foarte mult “Floare albastră”,
"De câte ori iubito", "Iubind în taina". Eu, fiind o fire mai romantică, citeam cu nesaț poeziile lui de dragoste. Mi se par fabuloase Scrisoarea I, II, III, IV și Luceafarul.”

Românii nu se dau în vânt după poeziile lui Mihai Eminescu. E prea siropos și infantil

"Când eram copil, mi-o citea mama când aveam febră. Funcţiona ca un soi de calmant”

Românii nu se dau în vânt după poeziile lui Mihai Eminescu. E prea siropos și infantil

“Nu sunt mare fan Eminescu, recunosc, Și, totuși, când eram mici, eu și colega mea de bancă, în glumă, am vrut să reconstituim scena de dragoste din Floare Albastră, cea cu “Când prin crengi s-a fi ivit Luna-n noaptea cea de vară, Mi-i ţinea de subsuoară, Te-oi ţinea de după gât” Am vrut să jucăm scena pentru că ni se părea o păcăleală. Ne-am ales din partea profesorului cu o ceartă de izbândă. Dar cel mai mult mi-a plăcut “Somnoroase Păsărele”. Când eram copil, mi-o citea mama când aveam febră. Funcţiona ca un soi de calmant”

Dacă pănă acum am avut români cărora le trecea febra, atunci cănd li se citea “Somnoroase Păsărele”, sau oameni care spun că poetul a fost un geniu și că ceea ce a lăsat scriitorul României este artă pură, iată că există și cei care nu se dau deloc în vânt după Mihai Eminescu. Ei spun că:

“Are un ritm infantil. Mi se pare că ritmul de la Scrisoarea III e același cu ritmul de la “În căsuța din pădure”. Nici publicistica lui nu mi se pare grozavă, iar proza e destul de slabă”

Un alt român spune că niciodată nu i-a plăcut Mihai Eminescu: „Mi s-a parut întotdeauna mult prea siropos.”

Putem spune că Romănia se împarte-n două: Iubitori de Eminescu și neiubitori. Așadar, Eminescu să ne judece! : )

15 ianuarie, Ziua Wikipedia. La mulți ani, fondatorului Jimmy Wales: ”Nu regret că sunt cel mai sărac dintre miliardari”... Vestea aşteptată de toţi tinerii din România. Primăriile oferă terenuri gratis. Iată ce trebuie să faci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x