Ajunul Crăciunului este ziua dinaintea Crăciunului, sărbătoarea care comemorează Nașterea lui Iisus Hristos. În cultura occidentală, Ajunul e celebrat pe 24 decembrie.
În această zi, fiecare preot vestește Nașterea Domnului în parohia lui. În funcție de mărimea acesteia, preotul poate începe să umble cu icoana mai devreme sau mai târziu în cursul zilei de 24 decembrie.
În lăcașele de cult, în Ajunul Craciunului se citesc "Ceasurile Împărătești" și se ține Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, când sunt rânduite spre citire mai multe profeții din Vechiul Testament privind Nașterea Domnului.
Dacă Ajunul Craciunului cade într-o zi de sâmbătă sau dumnică, cum se întâmplă în 2022, ”Ceasurile Împărătești” se citesc in vinerea dinainte, aceasta zi devenind "zi aliturgică", adică zi în care nu se săvârșeste Sfânta Liturghie".
Ziua de 24 decembrie, adică Ajunul Crăciunului, marchează și ultima zi de post din Postul Nașterii Domnului.
Este cea mai aspră zi din acest post. Astfel, în Ajunul Craciunului, fiecare credincios ajunează dupa putere, până la Ceasul al IX-lea (ora 15.00), fără să mănânce. În unele zone, enoriașii ajunează până mai tarziu și așteaptă răsăritul luceafărului de seară, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului.
Mai târziu, ei rostesc rugăciunea din Ajunul Crăciunului, în timp ce îi au alături pe cei dragi.
Rugăciunea din Ajunul Crăciunului pentru Sărbatori luminate și liniște în casă. Ce să rostești pe 24 decembrie
Ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2022, este o zi în care credincioșii spun rugăciuni pentru Sărbatori luminate și liniște în casă. Iată câteva exemple în rândurile de mai jos:
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele şi pe cei pe care îi iubesc, şi pe cei care citesc această rugăciune chiar acum. Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei şi puterii Tale nemărginite.Duhule Sfânt, te rog să-i ajuţi, chiar în acest moment. Acolo unde există durere, te rog să le dăruieşti pacea şi mila Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlineşti.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înţelepciune şi Lumina în viaţa lor. Binecuvântează-i când pleacă şi când se întorc acasă, mergi înaintea lor şi deschide-le calea. Călăuzeşte-i şi ocroteşte-i clipa de clipă în toată viaţa lor.Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu ştiinţa, din neştiinţă sau pe cele pe care nu şi le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule şi Duhule Sfânt, vă mulţumesc că veţi face mai mult decât pot eu cere. Amin!”
Rugăciuni de Crăciun 2022. Ce să rostești pe 25 și 26 decembrie
În fiecare an bisericile creștin-ortodoxe din toată lumea țin slujbe speciale cu ocazia Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Multe dintre ele sunt difuzate și la televizor pentru cei care nu au posibilitatea să fie prezenți fizic în lăcașele de cult.
Dincolo de rugăciunile spune în biserici, enoriașii pot intra în contact direct cu divinitatea prin intermediul următoarelor cuvântări:
1. „Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoştinţei; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ţie. Cel ce din veci Te-ai născut din Tatăl şi la plinirea vremii Te-ai întrupat de la Duhul Sfânt şi Te-ai născut cu trup din Sfânta Fecioară Maria ca să ne mântuieşti din robia păcatului, pace lumii Tale dăruieşte şi ne izbăveşte pe noi de toate ispitele şi necazurile, ca să cântăm Ţie cu uşurinţă aşa: Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce cu trupul în peşteră Te-ai născut, miluieşte-ne!”
Citește și: Topul celor mai scumpe preparate de Crăciun. Pe ce loc se află sarmalele românilor
2. ”Preaputernice şi slăvite Doamne, Iisuse Hristoase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai primit moarte pe cruce pentru mântuirea noastră! Din adâncul inimii Te rog să primeşti smerita mea nevoinţă şi această mică rugăciune pentru cel încercat de boală! Mântuieşte-l, Doamne, precum ştii, ca un bun şi iubitor de oameni, şi rânduieşte Tu toate spre folosul său. Că noi neputincioşi suntem şi nu îl putem ajuta dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.
De e voia Ta, îl poţi pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un doctor priceput, precum vei vrea. Dar căzând înaintea Ta Te rog, îndură-Te de robul Tău, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i suferinţa, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor. Şi dacă îi e de folos să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră.
Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei. Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de pocăinţă şi de mulţumire, ca să se învrednicească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele". Amin!”
Rugăciunea care se citește la masa de Crăciun
Unele rugăciuni pot fi spuse in cuvinte, iar altele sub formă de psalmi. Prima rugăciune de laudă pentru Nașterea lui Iisus Hristos a venit chiar de la mama Lui, Maria, în așteptarea nașterii și sună cam așa:
”Sufletul meu mărește pe Domnul, și mi se bucură duhul în Dumnezeu, mântuitorul meu, pentru că a privit spre starea smerită a roabei Sale. Căci iată că de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită, pentru că Cel Atot Puternic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este Sfânt, și îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El. El a arătat putere cu brațul Lui; a risipit gândurile pe care le aveau cei mândri în inima lor. A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, și a înălțat pe cei smeriți. Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăți, și pe cei bogați i-a scos afară cu mâinile goale. A venit în ajutorul robului său Israel, căci Și-a adus aminte de îndurarea Sa, cum făgăduise părinților noștri, față de Avram și sămânța lui în veac (Luca 1:46-55).”