Antena Căutare

Rusalii 2019 - Lunea Rusaliilor: ce nu e bine să faci în Lunea Sfântului Duh

Rusalii 2019 - Lunea Rusaliilor este cunoscută în calendarul creștin ortodox român ca Luena Sfântului Duh. Această zi mai poartă și numele de Sărbătoarea Sfintei Treimi, și este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Iată ce tradiții și superstiții trebuie să respecți azi.

Rusalii 2019 - Lunea Rusaliilor: ce nu e bine să faci în Lunea Sfântului Duh
lunea sfantului duh

Rusalii 2019 - Lunea Rusaliilor este cunoscută în calendarul creștin ortodox român ca Luena Sfântului Duh. Această zi mai poartă și numele de Sărbătoarea Sfintei Treimi, și este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Iată ce tradiții și superstiții trebuie să respecți azi.

După Duminica Rusaliilor, a pogorârii Duhului Sfânt, Biserica Ortodoxă prăznuiește Lunea Rusaliilor sau Lunea Sfântului Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.". Însă, în calendarele românești această zi este trecută că sărbătoare a Sfintei Treimi.

Denumirea de Sărbătoarea Sfintei Treimi a fost data sub influența catolică. La catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar.

La sinodul II ecumenic, ținut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirmă că Sfântul Duh este o "creatură". Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și "este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit".

Începâd din din Duminica Rusaliilor, prima zi de Rusalii, se rostește rugăciunea ”Împărate Ceresc”, rugăciune care nu se spune în perioadă de la Paști până la Rusalii. Rânduilelile bisericești spun că în prima săptămâna după Rusalii, miercuri și vineri este harți, urmându-se aceeași rânduială ca în Săptămâna Luminată sau în prima săptămâna după Nașterea Domnului. În Lunea Rusaliilor sunt prăznuiți și Mucenicii Manuil, Savel și Ismail.

Rusalii 2019 - Lunea Rusaliilor: ce nu e bine să faci în Lunea Sfântului Duh

La fel ca și în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, credincioșii respectă atât rânduielile bisericești, dar și credințele, tradițiile și superstițiile.

În Lunea Sfântului Duh, nu este bine să te cerți cu nimeni, acest lucru îți poate aduce necazuri. Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel că nu este bine sa înoți sau să te speli nici în a doua zi de Rusalii

Superstițiile de Rusalii au ca apersonaje centrale Ielele, acele făpturi supranaturale care apar noaptea la lumina lunii, în hore, în locuri retrase, dansând goale sau înfășurate în văluri transparente și cu clopoței la picioare și care se răzbună doar când sunt stârnite, ofensate, sau văzute în timpul dansului.

Așadar, nici în Lunea Rusaliilor, nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi, nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. Alte superstiții de Rusalii vorbesc despre interdicția de a se mai culege ierburi de leac timp de nouă săptămâni sau de a certa cu cineva.

Rusalii 2019 - Lunea Rusaliilor: Ce sunt rusaliile, ielele, șoimanele sau zânele

Despre Rusaliile, ielele, sânzienele, șoimanele, zânele, zânioare, dânsele, milostivel și alte denumiri pe care acestea le poartă, țăranii știu din bătrâni că aceste sunt făpturi mistice puternice de care trebuie să se teamă. Pentru a li se arăta respectul, acestea sunt sărbătorile la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Nimeni nu știe exact câte sunt sau de unde provin acestea, cert este că țăranii se tem de ele, spunându-se că frumusețea lor este egală cu furia care poat năvăli asupra celor care le privesc sau le deranjează. Ielele pot fi găsite în cele mai neumblate locuri, poieni, luminișuri, dansând până la epuizare în hore, cu haine albe și transparente, cu sânii goi și clopoței la glezne. Se spune că în noaptea de Rusalii, Sânzienele se scaldă goale în izvoare iar cine le va privi va fi pedepsit cu „luarea minților”.

Se crede că cei mai aspru pedepsiți vor fi cei care nu le respectă zilele, acestea încep în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh și ține până lunea din a doua zi de după Rusalii. Pociți vor fi și cei care le vorbesc urât sau le aud cântecul , dar și cei care le râspund la întrebările lor. Până în seara de 28 mai toți trebuie să să ferească de puterea și de furia Ielelor care după aceste zile vor pleca și se vor mai întoarce abia anul următor la 50 de zile după Sfintele Paști.

De Rusalii, oamenii respectă și se tem de furia ielelor, șoimanele, sânzienele, sau sub alte denumiri prin care mai sunt cunoscute în popor, deoarece se crede că sub forma unor vârtejuri puternice acestea pot ridica orice obiect, vită sau om în aer. Dar nu numai oamenii sunt amenințați, ci și recoletele, gospodăriile.

Citește și:

”Împărate ceresc”, rugăciunea care se rostește azi, în Lunea Sfântului Duh. De ce s-o spui​

Rusalii 2019: Cele 7 rugăciuni pentru harul Duhului Sfânt care se rostesc azi

Accident teribil în Tulcea! Doi tineri au murit! Mașina lor s-a rupt în două! Atenție, imagini tulburătoare - Video... Locomotiva trenului București – Timișoara a luat foc! 200 de călători se aflau în vagoane - Foto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x