- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 4 și 5 iunie 2023 au loc Rusaliile, sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Cele două zile sunt marcate de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții.
Citește și: Felicitări și mesaje de Rusalii 2023. Cele mai frumoase urări și imagini pentru 4 și 5 iunie
Ce semnificație au Rusaliile și ce se împarte în 2023
Sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh a fost denumită ”Rusalii”, de la sărbătorirea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morților. De aceea, pe 3 iunie 2023, în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor se împart ouă împodobite cu flori și un colac deasupra pentru pomenirea celor care au trecut la odihna veșnică.
Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt are o dublă semnificație. Pentru cei mai superstițioși, este vorba despre o zi încărcată spiritual și se vorbește despre influențe malefice.
În tradiția populară, Rusaliile sunt ființe malefice, asemănătoare ielelor. Se spune despre ele că umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii și provoacă mult rău oamenilor.
Rusaliile îi pocesc, schimonosesc și înnebunesc pe toți care nu le respectă zilele. Este motivul pentru care femeile nu lucrează în toate zilele de miercuri care se derulează de la Stratul de Rusalii (a 25-a zis după Paște) până la Duminica Mare.
Spre deosebire de Rusalii, Sânzienele sunt, în credința populară, zâne bune. Totuși, când nu le este respectată sărbătoarea (24 iunie), ele devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Mulți le confundă din acest motiv.
Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri pe 4 și 5 iunie
De Rusalii, pe 4 și 5 iunie 2023, există mai multe tradiții și superstiții care se respectă și în zilele noastre. Află din rândurile următoare ce se face și ce nu e bine sa faci duminică, de Pogorârea Sfântului Duh, și luni, în a doua zi de Rusalii.
Tradiții și obiceiuri pe 4 iunie, la sărbătoarea Pogorârea Duhului Sfânt
Din bătrâni există tradiția ca locuința și gospodăria să fie protejate de Rusalii. Pentru asta, pe porți, în foișoare, pe ganduri sau la intrările în case, se pun ramuri verzi de tei, plantă despre care se crede că are proprietăți apotropaice.
Nu este singura tradiție care se respectă pe 4 iunie 2023. La sărbătoarea aceasta, Pogorârea Duhului Sfânt, credincioșii duc la biserică și crenguțe de nuc pentru a fi sfințite. Cu acestea se împodobesc casele, icoanele. Se spune că ele alungă spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.
Nu doar că teiul și crenguțele de nuc se pun la porți, dar unii oameni obișnuiesc să le poarte în sân sau în buzunare. În acest fel, ei se simt protejați de Ielele neiertătoare.
După slujbă, pe 4 iunie 2023, în Duminica Pogorărârii Sfântului Duh, preotul și enoriașii merg la câmp și fac Sfeștania, adică sfințirea mică a apei. Cu aceasta se stropesc semănăturile câmpului, mai întâi de preot, apoi de fiecare credincios în parte.
Conform tradiției, în duminica Rusaliilor se împart farfurii pentru cei vii.
Tradiții și obiceiuri luni 5 iunie de Rusalii 2023
În a doua zi de Rusalii, în Oltenia există un obicei faimos. Călușarii se strâng câte 7-8 și merg din casă în casă. Se spune că ei alungă spiritele malefice și e bine să-i primești cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare, bani.
Ba mai mult, dansul Călușarilor este considerat singurul leac pentru cei care și-au pierdut mințile după ce au privit ”Dansul Ielelor”. În trecut, în preajma Rusaliilor, bărbații purtau la brâu usturoi, frunze de pelin, tei sau nuc, busuioc pentru a îndepărta puterea ielelor.
Acum, în Banat, se practică un ritual pentru a goni periculoasele Rusalii. Feciaorele cu vârste între opt și paisprezece ani depun un jurământ care sună așa: ”Am să îndeplinesc goana Rusaliilor pana voi ieși la horă și nimeni decat mine și ai mei să nu știe, altfel Rusaliile să mă pedepsească”. După ce spun aceste cuvinte, ele merg pe câmp și culeg flori din care împletesc cununi.
În Ardeal există o altă tradiție frumoasă de Rusalii 2023. Personajul principal este un bou, care e împodobit cu ornamente din flori. Acesta e plimbat pe ulițele satului până la biserică, unde urmează să fie sfințit de preot.
După ce este eliberat, o fecioară îl ia și face ocolul unei mese de trei ori. Potrivit datinii, fata se va mărita într-un an.
Udatul nevestelor este un alt obicei care se ține după Rusalii. Se spune că soțiile care sunt stropite cu apă vor rămâne sănătoase și frumoase în tot restul anului.
Superstiții Rusalii. Ce nu se face la sărbătoarea de pe 4 și 5 iunie 2023, Pogorârea Duhului Sfânt
De Rusalii, sunt interzise mai multe lucruri. Bătrânii spun că nu este bine să muncești la câmp. În caz contrar, ielele promit boli dure celor care încalcă această regula, cum ar fi amorțeala, dambla, ologeală.
Nu e bine nici să te urci în copaci sau în locuri înalte, precum nici să călătorești de Rusalii 2023. O altă superstiție spune că cine se ceartă la această sărbătoare este luat de iele.
Din bătrâni se spune că, din ziua Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. În noaptea acestei sărbători, e interzis să dormi sub cerul liber pentru a nu cădea pradă ielelor.
În plus, nu e bine să intri în vie, locuri pustii, să călătorești pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele de Rusalii 2023.
Ce venituri încasează Carmen Iohannis ca profesoară de liceu la Sibiu. Președintele Klaus Iohannis a publicat declarația... Felicitări și mesaje de Rusalii 2023. Cele mai frumoase urări și imagini pentru 4 și 5 iunie...