Antena Căutare

Rusalii 2023: Tradiții, obiceiuri și superstiții pe 4 și 5 iunie. Ce nu se face duminică și luni

Pe 4 și 5 iunie 2023, de Rusalii, creștinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. La sărbătoarea de duminică și luni, este comemorată pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Iată ce obiceiuri, tradiții și superstiții există de Rusalii, pe 4 iunie și 5 iunie 2023, zile de sărbătoare legală.

colaj de imagini cu traditiile de rusalii 2023 Galerie
Pe 4 și 5 iunie 2023, de Rusalii, creștinii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt. La sărbătoarea de astăzi, este comemorată pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Iată ce obiceiuri, tradiții și superstiții există de Rusalii, pe 4 iunie și 5 iunie 2023, zile de sărbătoare legală. | Shutterstock.com

Pe 4 și 5 iunie 2023 au loc Rusaliile, sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Cele două zile sunt marcate de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Citește și: Felicitări și mesaje de Rusalii 2023. Cele mai frumoase urări și imagini pentru 4 și 5 iunie

Ce semnificație au Rusaliile și ce se împarte în 2023

Sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh a fost denumită ”Rusalii”, de la sărbătorirea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morților. De aceea, pe 3 iunie 2023, în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor se împart ouă împodobite cu flori și un colac deasupra pentru pomenirea celor care au trecut la odihna veșnică.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt are o dublă semnificație. Pentru cei mai superstițioși, este vorba despre o zi încărcată spiritual și se vorbește despre influențe malefice.

Citește și: De ce beneficii au parte angajații români care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii. Ce spune Codul Muncii

În tradiția populară, Rusaliile sunt ființe malefice, asemănătoare ielelor. Se spune despre ele că umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii și provoacă mult rău oamenilor.

Rusaliile îi pocesc, schimonosesc și înnebunesc pe toți care nu le respectă zilele. Este motivul pentru care femeile nu lucrează în toate zilele de miercuri care se derulează de la Stratul de Rusalii (a 25-a zis după Paște) până la Duminica Mare.

Spre deosebire de Rusalii, Sânzienele sunt, în credința populară, zâne bune. Totuși, când nu le este respectată sărbătoarea (24 iunie), ele devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Mulți le confundă din acest motiv.

Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri pe 4 și 5 iunie

De Rusalii, pe 4 și 5 iunie 2023, există mai multe tradiții și superstiții care se respectă și în zilele noastre. Află din rândurile următoare ce se face și ce nu e bine sa faci duminică, de Pogorârea Sfântului Duh, și luni, în a doua zi de Rusalii.

Tradiții și obiceiuri pe 4 iunie, la sărbătoarea Pogorârea Duhului Sfânt

Din bătrâni există tradiția ca locuința și gospodăria să fie protejate de Rusalii. Pentru asta, pe porți, în foișoare, pe ganduri sau la intrările în case, se pun ramuri verzi de tei, plantă despre care se crede că are proprietăți apotropaice.

Nu este singura tradiție care se respectă pe 4 iunie 2023. La sărbătoarea aceasta, Pogorârea Duhului Sfânt, credincioșii duc la biserică și crenguțe de nuc pentru a fi sfințite. Cu acestea se împodobesc casele, icoanele. Se spune că ele alungă spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.

Citește și: Cât te costă sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării proprietarii se pregătesc să întâmpine turiștii

Nu doar că teiul și crenguțele de nuc se pun la porți, dar unii oameni obișnuiesc să le poarte în sân sau în buzunare. În acest fel, ei se simt protejați de Ielele neiertătoare.

După slujbă, pe 4 iunie 2023, în Duminica Pogorărârii Sfântului Duh, preotul și enoriașii merg la câmp și fac Sfeștania, adică sfințirea mică a apei. Cu aceasta se stropesc semănăturile câmpului, mai întâi de preot, apoi de fiecare credincios în parte.

Conform tradiției, în duminica Rusaliilor se împart farfurii pentru cei vii.

Tradiții și obiceiuri luni 5 iunie de Rusalii 2023

În a doua zi de Rusalii, în Oltenia există un obicei faimos. Călușarii se strâng câte 7-8 și merg din casă în casă. Se spune că ei alungă spiritele malefice și e bine să-i primești cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare, bani.

Ba mai mult, dansul Călușarilor este considerat singurul leac pentru cei care și-au pierdut mințile după ce au privit ”Dansul Ielelor”. În trecut, în preajma Rusaliilor, bărbații purtau la brâu usturoi, frunze de pelin, tei sau nuc, busuioc pentru a îndepărta puterea ielelor.

Acum, în Banat, se practică un ritual pentru a goni periculoasele Rusalii. Feciaorele cu vârste între opt și paisprezece ani depun un jurământ care sună așa: ”Am să îndeplinesc goana Rusaliilor pana voi ieși la horă și nimeni decat mine și ai mei să nu știe, altfel Rusaliile să mă pedepsească”. După ce spun aceste cuvinte, ele merg pe câmp și culeg flori din care împletesc cununi.

Citește și: Moșii de vară: Tradiții și obiceiuri de moși care s-au păstrat din bătrâni. Ce bucate alese se împart în această zi

În Ardeal există o altă tradiție frumoasă de Rusalii 2023. Personajul principal este un bou, care e împodobit cu ornamente din flori. Acesta e plimbat pe ulițele satului până la biserică, unde urmează să fie sfințit de preot.

După ce este eliberat, o fecioară îl ia și face ocolul unei mese de trei ori. Potrivit datinii, fata se va mărita într-un an.

Udatul nevestelor este un alt obicei care se ține după Rusalii. Se spune că soțiile care sunt stropite cu apă vor rămâne sănătoase și frumoase în tot restul anului.

Superstiții Rusalii. Ce nu se face la sărbătoarea de pe 4 și 5 iunie 2023, Pogorârea Duhului Sfânt

De Rusalii, sunt interzise mai multe lucruri. Bătrânii spun că nu este bine să muncești la câmp. În caz contrar, ielele promit boli dure celor care încalcă această regula, cum ar fi amorțeala, dambla, ologeală.

Nu e bine nici să te urci în copaci sau în locuri înalte, precum nici să călătorești de Rusalii 2023. O altă superstiție spune că cine se ceartă la această sărbătoare este luat de iele.

Din bătrâni se spune că, din ziua Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. În noaptea acestei sărbători, e interzis să dormi sub cerul liber pentru a nu cădea pradă ielelor.

În plus, nu e bine să intri în vie, locuri pustii, să călătorești pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele de Rusalii 2023.

Ce venituri încasează Carmen Iohannis ca profesoară de liceu la Sibiu. Președintele Klaus Iohannis a publicat declarația... Felicitări și mesaje de Rusalii 2023. Cele mai frumoase urări și imagini pentru 4 și 5 iunie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu Sambata, 16.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Parteneri Adevărul despre băuturile energizante. De ce nu sunt recomandate de specialiști Adevărul despre băuturile energizante. De ce nu sunt recomandate de specialiști Catine.ro Anahí, răsfățată de soțul său! Cine e politicianul cu care e căsătorită și cum arată familia actriței din ”Rebelde” Anahí, răsfățată de soțul său! Cine e politicianul cu care e căsătorită și cum arată familia actriței... Happy Channel Valentin Ion, asasinul plătit care a ucis o voleibalistă olandeză, a murit în Spania, la câteva zile după ce a fost eliberat din închisoare Valentin Ion, asasinul plătit care a ucis o voleibalistă olandeză, a murit în Spania, la câteva zile după ce a... Libertatea.ro Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o... Ziare.com „Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre averea lui: „Nu e macabru!” „Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre... AntenaSport Iulia Vântur, adevărul despre relația cu Salman Kham, în urma unor imagini controversate apărute cu cei doi. Motivul pentru care artista și actorul nu apar împreună: „Nimeni nu mă ascultă...” Iulia Vântur, adevărul despre relația cu Salman Kham, în urma unor imagini controversate apărute cu cei doi.... Elle Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul / VIDEO Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul /... Spynews.ro Rodica Popescu Bitănescu, la un pas de moarte! Ce a pățit marea doamnă a teatrului românesc Rodica Popescu Bitănescu, la un pas de moarte! Ce a pățit marea doamnă a teatrului românesc BZI Sfatul dat de Monica Tatoiu celor care vor să se căsătorească: „Este un vaccin de viață echilibrată” Sfatul dat de Monica Tatoiu celor care vor să se căsătorească: „Este un vaccin de viață echilibrată” BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus HelloTaste.ro Templul solar din România creat de la zero. Este orientat spre solstițiul de iarnă, iar punctul de atracție este "focul viu" Templul solar din România creat de la zero. Este orientat spre solstițiul de iarnă, iar punctul de atracție este... Antena3.ro De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc useit Horoscopul zilei de 18 martie 2024. Peștii fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 18 martie 2024. Peștii fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine FOTO | VIDEO - Inginerii Tesla, șocați că americanii cheltuie 100.000 dolari pe Cybertruck pentru a-l împușca și maltrata FOTO | VIDEO - Inginerii Tesla, șocați că americanii cheltuie 100.000 dolari pe Cybertruck pentru a-l împușca... Wall-Street Cum se înțelege, de fapt, Roxana Vancea, cu părinții soțului ei: N-am avut unde să îl întâlnesc... Cum se înțelege, de fapt, Roxana Vancea, cu părinții soțului ei: N-am avut unde să îl întâlnesc... Kudika Prin ce se dă carnea de şniţel prima oară pentru a se pătrunde bine. Nu prin făină sau ou! Prin ce se dă carnea de şniţel prima oară pentru a se pătrunde bine. Nu prin făină sau ou! Playtech Condiția pe care trebuie să o îndeplinească Irinel Columbeanu ca să se căsătorească la azil Condiția pe care trebuie să o îndeplinească Irinel Columbeanu ca să se căsătorească la azil Redactia.ro EXCLUSIV. Ministrul Energiei anunţă o schimbare importantă la plafonarea facturilor EXCLUSIV. Ministrul Energiei anunţă o schimbare importantă la plafonarea facturilor Observator Incontinența urinară la menopauză: simptome și metode de gestionare Incontinența urinară la menopauză: simptome și metode de gestionare MediCOOL Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast HelloTaste FOTO. Fiica lui Leonard Doroftei, imagini hot în costum de baie! Cum s-a afișat tânăra Vanessa Doroftei FOTO. Fiica lui Leonard Doroftei, imagini hot în costum de baie! Cum s-a afișat tânăra Vanessa Doroftei ProSport Oaia NEAGRĂ a zodiacului! Rebelul care vrea să facă lucrurile în felul său și nu ține cont de reguli Oaia NEAGRĂ a zodiacului! Rebelul care vrea să facă lucrurile în felul său și nu ține cont de reguli Gandul Simona Halep și-a luat un hotel superb, iar prețul de achiziție este amețitor. Interiorul clădirii te duce, însă, în Paradis Simona Halep și-a luat un hotel superb, iar prețul de achiziție este amețitor. Interiorul clădirii te duce,... CanCan Balanita: cauze, simptome, diagnostic, remedii Balanita: cauze, simptome, diagnostic, remedii DeParinti Sora lui Nicki Minaj s-a lansat în industria muzicală. Ming Luani și Rakeem Love au scos împreună piesa „Do It Again” Sora lui Nicki Minaj s-a lansat în industria muzicală. Ming Luani și Rakeem Love au scos împreună piesa „Do It... ZUTV Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp UseIT Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Hello Taste
Ultimele știri
x