Persoanele care aruncă resturi de țigări sau gunoaie pe jos atunci când pariticipă la evenimente în public, concert, festivaluri sau adunări, vor fi amendate cu sume colosale! Amenzile se ridică la câteva mii de lei potrivit unui proiect de act normativ ce vizează modificarea Legii picnicului şi care se află în dezbatere publică la Ministerul Mediului.
Această decizie vine după ce organizația de mediu a atras atenția asupra sănătății mediului înconjurător din perspectiva faptului că în România, anual, aproape 3 milioane de chiştoace sunt aruncate pe jos. Mucurile de ţigară sunt considerate în prezent cel mai aruncat gunoi produs din lume, estimându-se recent că, la nivel mondial, 767 milioane de kilograme sau aproximativ 4,5 trilioane de mucuri sunt aruncate pe jos în fiecare an. Alte gunoaie des aruncate pe jos sunt guma de mestecat, şerveţele, resturi şacoşe, ambalaje de la pachete ţigări, doze de aluminiu şi pahare din plastic.
Acestea sunt extrem de nocive întrucât sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloză care nu sunt biodegradabile. Deoarece au o durată de 5-20 de ani în natură, sunt nocive pentru animale şi afectează extrem apa şi solul. În plus, sunt periculoase pentru sănătatea omului, întrucât fragmentele din fibre pot fi inhalate, ele fiind găsite în plămânii persoanelor suferind de cancer pulmonar.
De exemplu, cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de ţigară este suficientă pentru a omorî o fiinţă umană.
Mai exact, cei care vor arunca gunoaie sau mucuri de ţigări pe jos, în zona de desfăşurare a unui eveniment sau în împrejurimi, vor risca amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 de lei.
„Din păcate, majoritatea fumătorilor aruncă pe jos resturile de ţigară cu uşurinţă, fie din obişnuinţă, fie le consideră nişte deşeuri prea mici pentru a afecta mediul înconjurător. Puţini cunosc însă faptul că aceste resturi conţin plastic şi substanţe toxice foarte nocive pentru mediu, care se degradează foarte greu sau mai rău, ajung să fie ingerate de animale. Proiectul de lege este binevenit, însă avem foarte multe legi similare şi nu observăm o amelioare a acestei probleme. Legi există dar se dau prea puţine amenzi”, a spus activista de mediu, Adriana Gheorghe.
Se urmărește crearea unor evenimente publice ecologice, în care colectarea separată a deşeurilor să fie un segment obligatoriu şi prioritar pentru organizatori. Propunerile privesc asigurarea infrastructurii necesare colectării separate a deşeurilor pe minim trei fracţii - reciclabile, nereciclabile şi biodegradabile, precum şi cu toalete ecologice; asigurarea marcării punctelor pentru colectarea separată a deşeurilor şi afişarea regulilor privind colectarea separată.