- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Numeroase monumente emblematice naţionale de pe glob vor lua parte, sâmbătă, la Ora Pământului, eveniment organizat pentru mobilizarea contra schimbărilor climatice. La ora locală 20:30, numeroase clădiri şi monumente vor fi cuprinse de întuneric, timp de o oră.
Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale, timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali, cât și de către instituții și unități economice.
Lansată în anul 2007 la inițiativa celor de la World Wide Fund for Nature (WWF), acţiunea Ora Pământului (Earth Hour) se organizează, în prezent, în numeroase zone de pe glob şi vizează sensibilizarea cu privire la riscurile schimbărilor climatice, în contextul în care ultimii trei ani au fost cei ,,fierbinţi" din istoria înregistrărilor meteorologice.
La ora locală 20:30, numeroase clădiri şi monumente vor fi cuprinse de întuneric, timp de o oră, de la Turnul Eiffel până la Opera din Sydney, trecând pe la Big Ben, Kremlin, Acropole, zgârie-nori din Hong Kong, Burj Khalifa din Dubai, Biserica Sf. Petru, Cascada Niagara sau monumentul Cristo Redentor (Hristos Mântuitorul) din Rio de Janeiro, Brazilia.
,,Biodiversitatea şi schimbările climatice sunt două faţete ale aceleiaşi medalii", a explicat pentru AFP secretarul general al WWF, Marco Lambertini, care coordonează evenimentul.
,,Schimbările climatice nu reprezintă decât o componentă a unei crize ecologice mai largi. Vrem să (...) utilizăm popularitatea schimbărilor climatice pentru a atrage atenţia asupra unei dimensiuni la fel de periculoase a modelului nostru de dezvoltare: distrugerea naturii", a mai spus el.
,,Odată cu distrugerea capitalului natural, viaţa pe Pamânt aşa cum o ştim nu va mai fi posibilă. De aceea este necesar să se ia măsuri, astăzi şi în fiecare zi, pentru salvarea biodiversităţii", a comentat, la rândul său, în cadrul unui comunicat, Cristiana Paşca Palmer, secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică (CBD) asociată în acest an cu acest eveniment.