Sărbători religioase pe 9 ianuarie. Credincioșii sărbătoresc astăzi mai mulți sfinți

În fiecare an, la data de 9 ianuarie, Biserica Ortodoxă, dar și cea Catolică, prăznuiesc pomenirea mai multor sfinți.

În fiecare an, la data de 9 ianuarie, Biserica Ortodoxă, dar și cea Catolică, prăznuiesc pomenirea mai multor sfinți.

Sărbători Ortodoxe în calendar: Sf. Mc. Polieuct; Sf. Cuv. Eustratie; Sf. Ier. Petru, episcopul Sevastiei

Sărbători Greco-catolice: Sf. m. Polieuct, Romano-catolice: Fer. Alexia Le Clerc, călug.

Sfântul Mucenic Polieuct este pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 ianuarie.

Era din cetatea Melitina din Armenia şi a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (249-251) şi Valerian (253-260).

În timpul persecuţiei împotriva creştinilor, Sfântul Mucenic Polieuct, care era apropiat de creştini dar încă nu se botezase, a ieşit în oraş şi în văzul mulţimii a rupt scrisoarea prin care se cerea autorităţilor persecutarea celor care îl mărturisesc pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Apoi, ca şi cum mergea spre închinăciune, a mers către statuile zeilor, care erau duse prin cetate, şi apropiindu-se de ele, apuca câte un idol şi-l trântea la pământ, sfărâmându-i pe toţi ca pe nişte vase; aşa că a zdrobit atunci doisprezece astfel de zei.

Socrul său, care avea împuternicire de la împărat să persecute pe creştini, a încercat să-l convingă să renunţe la credinţa creştină. Dar nici acesta, nici Paulina, soţia lui Polieuct, nu l-au putut convinge. Rămânând neclintit în hotărârea sa Sfântul Polieuct a fost supus la chinuri şi în cele din urmă decapitat, botezându-se în propriul său sânge.

Sursa: Agerpres

Parteneri
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa de Cambridge și Ducesa de Sussex au milioane de fani în întreaga lume, ele ar fi fost depășite la capitolul frumusețe, potrivit revistei Tatler. 
Catine.ro
Ultimele știri