- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Trăim prezentul, însă nu ne rupem de trecut, mai ales atunci când vine vorba despre piața muncii. Numeroasele sondaje și studii realizate în ultimele decenii au dezvăluit o tendință extrem de importantă în rândul româncelor cu vârste de până în 30 de ani, respectiv aceea de a se reprofila mai devreme decât o făceau generațiile precedente.
Mai precis, dacă la începutul anilor 2000, o femeie adultă decidea să se reprofileze nu mai devreme de vârsta de 50 de ani, astăzi discutăm despre o medie în scădere. Cele mai relevante exemple sunt întâlnite în online, o piață extrem de ofertantă pentru româncele care se reprofilează pe vânzări sau modelling din dorința de a face mulți bani ușor și în cel mai scurt timp.
1 / 3 dintre româncele cu vârste cuprinse între 25 – 30 de ani se reprofilează
Timpul nu schimbă doar situația economică a țării noastre, ci și perspectiva noilor generații de angajate. Astfel, dacă vechile generații puteau fi caracterizate de conservatorism atât în viața personală, cât și în cea profesională, în cazul noilor generații discutăm despre așteptări mai mari, obiective pe termen lung, alegeri strategice și aprecierea timpului ca resursă ireversibilă pe care o folosesc în desăvârșirea tuturor acestor obiective.
De ce se reprofilează româncele mai devreme decât înainte?
După cum am menționat anterior, vremurile s-au schimbat vizibil, iar contextul actual al pieței muncii depășește cu mult capacitatea trecutului de a ține această activitate în frâu. Domeniile s-au schimbat și ele, ca urmare a procesului de globalizare care, inevitabil, a modificat și influențat numeroase planuri (economic, politic etc). Aceste schimbări nu puteau rămâne fără ecou, după cum ne-o spune vocea româncelor tinere.
Un studiu realizat de studioul de videochat Rich Girls din București lansează principalele motive care le îndeamnă pe româncele ce vin la interviu să se reprofileze într-un domeniu cu totul nou și mult mai devreme decât se întâmpla la începutul anului 2000:
Salarii mici comparativ cu volumul de muncă
Poate cel mai important motiv pentru care 1 / 3 dintre românce aleg să se reprofileze la 25 – 30 de ani este plata care nu reflectă volumul de muncă pe care îl satisfac. “În cazul de față, discutăm despre tinerele din provincie care, deși au schimbat mai multe locuri de muncă, au rămas în același domeniu, de cele mai multe ori HoReCa sau servicii. În mod evident, salariile nu puteau fluctua sau crește cu un procent de cel mult 10%, în cel mai fericit caz, când era vorba de o promovare”, susține reprezentantul companiei.
Înțelegând faptul că media veniturilor nu poate crește în domeniul în care au activat până la acest moment, acestea aleg să facă pasul cel mare spre un domeniu cu totul nou, însă suficient de ofertant pentru a le asigura un job bine plătit, sigur și de viitor. Pentru a face trecerea mai ușoară de la un domeniu la altul, reprezentanții companiei propun și oferă programe de training adaptate nevoilor candidatelor, pentru ca acestea să nu se simtă copleșite de schimbare. Astfel, deși se angajează fără experiență în domeniu, multe ajung să facă performanță în mai puțin de un an de la debutul colaborării.
Lipsa posibilităților de dezvoltare & avansare
Deși siguranța la locul de muncă rămâne principalul obiectiv al fiecărei angajate sau colaboratoare, posibilitățile de dezvoltare și avansare la locul de muncă nu sunt neglijate. Mai mult, se transformă în motive care le îndeamnă să se reprofileze, înțelegând că pierd un timp prețios la un loc de muncă unde nu pot evolua așa cum își doresc. În general, în astfel de domenii nu există multe funcții, iar angajații au o evoluție liniară. Sunt afaceri mici, locale sau regionale, care nu sunt neapărat axate pe a crește, ci pe a asigura un profit constant.
Multe românce care vin în București pentru angajări într-un domeniu cu totul nou vorbesc la interviu despre regretul de a nu demisiona mai devreme de la fostul loc de muncă. Regretul este, însă, înlocuit cu bucuria de a realiza că piața muncii este mult mai ofertantă decât știau, probabil din cauza limitării la domeniile în care au activat până la acest moment. Schimbarea le aduce multora recunoașterea propriilor atuuri și a performanței, iar cariera solidă este cel mai asumat câștig al lor.
Incompatibilitatea cu principiile companiilor din domeniu
Nu în ultimul rând, reprezentantul companiei care a demarat studiul in-house vorbește despre importanța compatibilității dintre principiile angajatelor și cele ale angajatorului. “Poți fi extrem de pasionată de ceea ce faci, dar dacă nu rezonezi cu modul de lucru / abordare al angajatorului, mai devreme sau mai târziu vei demisiona. Multe dintre candidatele noastre ne spun la interviu că s-au săturat să închidă ochii la cum erau tratate, însă nici nu aveau bani să își deschidă propriul business în domeniu, așa că multă vreme s-au complăcut în acea situație”, adaugă acesta.
Pentru a pune capăt conflictului de interese, multe tinere aleg să fie ele cele care fac primul pas spre schimbare și se reorientează spre locuri de muncă în care există o altă abordare atât din partea industriei, cât și a managementului. În București, de pildă, multe companii vin în întâmpinarea lor cu o abordare updated și open-minded, făcându-le acomodarea mai simplă și rapidă. De aceea, multe se stabilesc în Capitală, unde, în funcție de câștiguri, își deschid propria afacere încă de la 25 de ani sau chiar mai devreme.