Antena Căutare

Secţie plină de copii cu o afecțiune acută la Spitalul Gomoiu din Capitală. Cei mai mulţi ajung când se agravează. Ce simptome au

Nici bine nu a început sezonul rece, că mulți copii deja au probleme respiratorii. Părinții ajung cu cei mici la spital, acolo unde le este depistată o afecțiune a plămânilor. Secţia de copii de la spitalul Gomoiu din Capitală este plină!

Secţie plină de copii cu o afecțiune acută la Spitalul Gomoiu din Capitală. Cei mai mulţi ajung când se agravează. Ce simptome au
Secţie plină de copii cu o afecțiune acută la Spitalul Gomoiu din Capitală | shutterstock

Copiii sunt depistați cu pneumonie acută. Cei mai mulţi ajung cu insuficienţă respiratorie acută.

În prezent, 20 de copii sunt internaţi cu această afecţiune, o secţie întreagă dedidată bolilor respiratorii funcţionând la capacitate maximă. Medicul spune că aceste cazuri se întâlnesc mai degrabă în perioada rece şi nu acum, în septembrie. Cei mai mulţi dintre copii au nevoie de administrare de oxigen.

În acest moment, secţia respirator lucrează la capacitate maximă şi are 20 de pacienţi internaţi cu pneumonie acută

Dr. Gabriela Vlad, medic specialist pediatru la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală, a declarat pentru News.ro că medicii au în îngrijire un val întreg de cazuri de copii cu pneumonie acută.

"În acest moment, secţia respirator lucrează la capacitate maximă şi are 20 de pacienţi internaţi cu pneumonie acută. 80 la sută dintre aceştia sunt cu insuficienţă respiratorie acută. Cei mai mulţi dintre ei, fie că vin cu transportul de la domiciliu, cu maşina personală sau cu ambulanţa, ajung la noi în stadiul de insuficienţă respiratorie acută. Nu este caracteristic lunii septembrie, în mod normal lucrul acesta l-am fi resimţit undeva în sezonul rece, deci mult mai târziu de luna septembrie, este neobişnuit ca în acest moment al anului să ne confruntăm cu situaţia de faţă", a explicat medicul.

Copiii care ajung cu insuficienţă respiratorie la spital au nevoie de administrare de oxigen în primul rând, dar şi de diferite tratamente, printre care şi corticoterapia, de cele mai multe ori administrată atât inhalator, cât şi inravenos.

Citește și: Fenomen neobișnuit printre copiii români! Tot mai mulți ajung la spitale cu simptome de pneumonie și au nevoie de oxigen

"Pacienţii care ajung la noi cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută necesită, de primă intenţie, administrarea de oxigen pe mască adaptat vârstei şi restul tratamentului care poate să însemne asocierea de corticoterapie, uneori antibioterapie în anumite situaţii, investigaţii suplimentare, supraveghere medicală şi reevaluarea acestora permanentă.

Corticoterapia este o formă de tratament cu cortizon cu derivaţi cu bază de cortizon şi care se poate administra atât inhalator, dar şi intravenos, parenteral. De cele mai multe ori, avem nevoie de formă inhalatorie, iar în cazurile cele mai severe, se pot asocia inclusiv variantele de administrare parenterală.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre pneumonie: cauze, simptome și tratament

Din păcate, cei mai mulţi dintre pacienţii de care vă povesteam, cu pneumonie acută şi insuficienţă respiratorie acută, au necesitat şi administrarea de corticoterapie atât inhalatorie, cât şi parenterală", a precizat medicul.

Corticoterapia, tratament fără efecte adverse dacă este administrat pe durate scurte de timp. Durata de internare a unu copil cu pneumonie acută este de până la 7 zile, spune Dr. Gabriela Vlad. Medicul îi roagă pe părinţi să-i izoleze pe cei mici de colectivitate dacă sunt bolnavi şi să ţină legătura în primul rând cu medicul de familie.

Citește și: STB a lansat o aplicație pentru elevii și studenții din Capitală. Cum pot obține abonamentele gratuit pe telefon, pas cu pas

"Din fericire, cazurile cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută internate în ultima perioadă sunt cazuri care necesită perioade scurte de corticoterapie, câteva zile şi ulterior scăderea dozelor şi remiterea, concordant de altfel cu evoluţia favorabilă, deci nu vorbim despre reacţii adverse, de cele mai multe ori, decât la administrarea pe termen lung.

Timpul de internare pentru un copil cu pneumonie severă este în medie 5-7 zile în funcţie de evoluţia şi particularităţile fiecărui caz.

Citește și: Arată ca o școală din afară, dar se află într-un sat din România. Imaginile de după renovare sunt virale în mediul online

(P) 3 motive să iei un credit ipotecar până la finalul anului... Ninge ca în povești! Este iarnă în toată regula la munte, unde utilaje de deszăpezire au fost scoase pe şosele VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x