"Daca locuim intr-o zona activa din punct de vedere seismic, cu o perioada de revenire de 33 de ani, pentru nimeni nu ar trebui sa fie o surpriza daca ne-am confrunta cu un seism. Daca urmarim activitatea seismica pe ultimii 600 de ani, putem observa ca in medie ne confruntam cu trei seisme distrugatoare la 100 de ani. Deci asta inseamna o perioada de revenire de 30 - 33 de ani. Asta spun specialistii, insa in seismologie nu operam cu certitudini, ci doar cu probabilitati", a declarat Dan Rau.
Seful Observatorului Seismologic din Timisoara spune ca cea de-a doua zona activa din punct de vedere seismic, Banatul, va fi ferita de cutremure mari. "In Banat avem o liniste totala. Nu putem compara magnitudinile care pot sa apara in Vrancea cu cele din Banat. Banatul nu va putea niciodata sa dea un seim distrugator. In zona Vrancea e cu totul altceva. Acolo exista o activitate seismica de 1.000 de ani", a spus Dan Rau, in cadrul unei emisiuni TV.
"Un seism nu poate fi prezis, anticipat. Exista o teorie cu 21 de secunde, dar aceasta poate crea mai multe victime din cauza panicii si poate fi de fapt o alarma falsa. Cel mai important este disciplina in constructii", a mai spus seful Observatorului Seismologic din Timisoara.
In ultima saptamana, in zona Vrancea au avut loc cinci cutremure cu magnitudini cuprinse intre 2,8 si 4,3 pe scara Richter.
Mircea Badea despre "Intepatorul" din tramvai: "Sper dupa gratii sa aiba parte de atentie"... Barbatul care a intepat mai multe femei cu un ac, in tramvaiul 41, arestat pentru 29 de zile...