- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit Calendarului Ortodox, pe data de 18 aprilie 2023, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul. Anul acesta, sărbătoarea cu cruce roșie a picat în a treia zi a Paștelui Ortodox.
Citește și: Când se poate spăla după Paște. Doar în trei zile sunt permise activitățile casnice, în Săptămâna Luminată
Cine a fost Sfântul Cuvios Ioan. El și-a dedicat viața rugăciunii
Se spune că Sfântul Cuvios Ioan a fost un tânăr care a luat exemplul mentorului său, Sfântul Grigorie și a ales să se călugărească, dedicându-se smereniei și rugăciunii, potrivit Fanatik. În momentul în care mentorul s-a stins din viață, ucenicul a căutat să ducă o viață duhovnicească precum cea a înaintașului său.
La rândul său, Sfântul Cuvios Ioan s-a dus la cele veșnice în anul 820, iar moaștele sale au fost depuse alături de cele ale Sfântului Grigorie Decapolitul în Biserica Sfântului Ioan Gură de Aur, potrivit sursei citate mai sus.
Astfel, pe 18 aprilie 2023, în toate bisericile din țară, preoții țin slujba Sfintei Liturghii, Utrenia și Ceasurile, prăznuindu-se, în acest fel, viața și învățăturile pe care Sfântul Cuvios Ioan le-a lăsat în urmă, precum și învierea lui Iisus Hristos.
Ce rugăciune să rostim în a treia zi de Paște 2023
Sfântul Cuvios Ioan a oferit un exemplu generațiilor viitoare, demonstrând că, prin abandonarea propriilor nevoi și capricii și concentrarea pe valorile lui Dumnezeu, vom găsi iubirea și pacea interioară, potrivit sursei citate mai sus.
Iată ce rugăciune trebuie să rostească creștinii în această zi sfântă:
„Preacuvioase Părinte Ioane, rugătorule al Domnului Hristos, cu credință ne apropiem de tine. Și te rugăm să ne ajuți să înțelegem căile Domnului și să ne ocrotești cu rugăciunile tale. Tu, care ai petrecut viața ta în pustiu, în rugăciune și smerenie, ajută-ne să fim mai buni și să urmăm exemplul tău de sfințenie. Roagă-te pentru noi și pentru nevoile noastre, iar noi îți vom mulțumi și te vom lăuda în vecii vecilor. Amin”, notează redacția.ro, citată de Fanatik.
Rugăciuni în Săptămâna Luminată pentru sănătate și pace în casă
Săptămâna de după Învierea Domnului se numește Săptămâna luminată, fiind o perioadă în care este amintit miracolul creștinătății și în care se rostesc rugăciuni speciale.
Iată una dintre cele mai puternice rugăciuni care trebuie spusă în această săptămână. Ruga nu trebuie rostită în genunchi:
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-mi-l mie, sluga Ta. Așa, Doamne Împărate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin.
Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuviosilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiasca și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.
Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.
Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a îndurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocrotește-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic.
Și ne dăruiește în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ţi-au plăcut din veac. Amin.”