Antena Căutare

Sfântul Ilie. Mănăstiri și Biserici din România cu hramul Sf. Ilie

Sfântul Ilie 2019. Mănăstiri și Biserici din România cu hram de Sf Ilie 20 iulie. În aproape fiecare județ din România există o biserică sau o mănăstire închinată sfântului Prooroc Ilie, la care românii vin cu evlavie

Biserica Sf. Ilie din Miercurea Sibiului | ziarullumina.ro

În aproape fiecare județ din țară există câte o biserică închinată Sfântului Prooroc Ilie, la care românii merg cu mare evlavie. La cele mai multe dintre acestea se desfășoara ample activități social-caritabile, misionare si culturale.​

Printre cele mai importante biserici din țară care poartă hramul Sfântului Ilie se numără biserici din județele Iași și Cluj.

Biserica Talpalari, județul Iași

În Iași se află două biserici cu hramul „Sfantul Ilie“. Biserica Talpalari a fost ctitorită de marele vistiernic al Moldovei Iordache Cantacuzino.

Articolul continuă după reclamă

Biserica Talpalari a desfășurat de-a lungul timpului nu doar activități pastoral-misionare, ci și cultural-artistice prin colaborarea cu Academia Mihăileană și mai apoi cu Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iași.

Părintele consilier Nicolae Dascălu despre Biserica Talpalari:

„Biserica noastră a avut o legătură deosebită cu Academia Mihăileană, înființată în anul 1835, și apoi cu Școala de Arte Frumoase, care era situată în imediata vecinătate. Pentru o perioadă, biserica a fost numită și «biserică a școalelor». Legătura cu artele frumoase a fost reînviată în ultimii ani pentru că în imediata apropiere a bisericii se află Universitatea de Arte «George Enescu» și acolo a fost întemeiată o capelă universitară pentru studenții artiști, care funcționează în regim de cooperare spirituală cu parohia noastră. Așadar, este o legătură care a reînviat și se păstrează în continuare”.

Parohia „Sf. Prooroc Ilie“, „Nașterea Maicii Domnului“ si „Sfântul Nectarie“, județul Iași

Piatra de temelie a lăcașului a fost pusă în anul 1996, iar construcția propriu-zisă a început în anul 2000.

Detalii ne-a oferit părintele paroh Petru Lehaci:

„Sfintirea locului pentru biserica în construcție cu hramurile «Sfântul Prooroc Ilie», «Nașterea Maicii Domnului» și «Sfântul Nectarie» a avut loc în septembrie 1996. Este cea mai mare biserică de parohie din Iași.Activitatea culturală desfășurată de parohia noastră este vastă. Scoatem periodic revista «Credinta ziditoare», care apare cu binecuvântarea IPS Mitropolit Daniel. În ceea ce privește latura social-caritabilă, încercăm să zidim biserica din sufletele credincioșilor. Astfel, parohia noastră a fost de fiecare dată alături de cei aflați în nevoi și, ca un exemplu, s-a oferit ajutor sinistraților din Banat, unde am dus personal ajutoare constând în bani, materiale de construcții, haine și alimente.”

Biserica Sf Ilie din Cluj Napoca, județul Cluj

Parohia “Sf. Prooroc Ilie” ia fiinţă în 1991 fiindu-i arondată o jumătate din cartierul Mărăşti, delimitată de strada Aurel Vlaicu.

Prima Sf. Liturghie în biserica parohială s-a slujit la 14 septembrie 1991 în Ziua Înălţării Sfintei Cruci. De asemenea trebuie amintit că aceasta este singura biserică ce s-a construit în Cluj-Napoca în perioada comunistă.

Activități specifice parohiei:

  • Începând din anul 2005, săptămânal au loc întâlniri cu tinerii, fiind unul dintre cele mai închegate și longevive organizații de tineret, la nivel de parohie, din oraș.
  • Proiecte de colaborare cu singura instituție de învățământ din parohie, Grădinița ”Degețica”
  • Pentru ajutorarea celor nevoiași s-au investit în ultimii 10 ani aproape 200.000 lei
  • La demisolul bisericii funcționează Galeria de Artă ”Horeb”, unde au loc expoziții de artă ( pictură, sculptură, arte decorative, fotografie, multimedia, artă religioasă ș.a ), lansări de carte, întîlniri cu oameni de cultură, conferințe, activități cu copiii și tinerii. Personalități de prim rang ale artei românești și internaționale au fost prezente aici cu expoziții în ultimii 5 ani ( Radu Șerban, Ana Raveca Brânzaș, Silvia Radu, Onisim Colta, Silviu Oravitzan, Marcel Lupșe, Marin Gherasim și alții ). Este singura galerie de artă contemporană din România, sub cupola unei biserici, cunoscută în mediul artistic local și național, selectată alături de Muzeul de Artă și Casa Matei ca gazdă pentru Bienala Internațională de Ceramică Cluj (galeriahoreb.ro)
  • La demisolul bisericii își desfășoară activitatea parohia pentru surzi din Cluj-Napoca, astfel încât duminica se slujesc concomitent două Sfinte Liturghii în biserica ”Sf. Ilie”.
  • Icoana Maicii Domnului ”cu 7 săbii” din naosul bisericii adună în jurul său mulți credincioși care vin în fiecare miercuri seara pentru a cere ajutor Născătoarei de Dumnezeu sau pentru a-i mulțumi pentru că le-a ascultat rugăciunile.
  • Seri catehetice: miercuri seara ( învățături de credință și duhovnicești ) și vineri seara ( seară biblică ).
Calendar ortodox 20 iulie: Sfântul Ilie Tevisteanul: ce nu ai voie să faci... Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, subiect controversat înainte de a fi înfiinţat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x