Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Animatie: Neinfricata Mulan (SUA 1998)

Haos în România, din cauza ninsorilor abundente! Județele în care s-au înregistrat pagube semnificative

Vremea rea a făcut ravagii în mai multe zone din țară, mai exact în 11 județe, unde mai mulți arbori au fost doborâți de greutatea zăpezii sau de vântul puternic. De asemenea, mai multe autovehicule au derapat în afara carosabilului, s-au înregistrat blocaje sau restricţii rutiere pe anumite sectoare de drum, însă nu au fost victime sau alte situaţii grave care să pună în pericol comunităţile.

Vremea rea a făcut ravagii în mai multe zone din țară, mai exact în 11 județe, unde mai mulți arbori au fost doborâți de greutatea zăpezii sau de vântul puternic. De asemenea, mai multe autovehicule au derapat în afara carosabilului, s-au înregistrat blocaje sau restricţii rutiere pe anumite sectoare de drum, însă nu au fost victime sau alte situaţii grave care să pună în pericol comunităţile, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

"În ultimele 24 de ore, s-au semnalat efecte în 11 judeţe - Caraş-Severin, Brăila, Buzău, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea. Au fost deblocate 27 de autovehicule cu 93 de persoane şi degajaţi doi copaci. De asemenea, s-a acţionat pentru deszăpezirea drumului pentru şapte ambulanţe care au preluat persoane cu afecţiuni din zone afectate de zăpezi", a anunţat vineri IGSU printr-un comunicat de presă.

Autorităţile locale mai desfăşurau, vineri dimineaţă, acţiuni de intervenţie în judeţele Buzău, Iaşi şi Vrancea pentru deblocarea autoturismelor şi îndepărtarea sulurilor de zăpadă formate pe carosabil.

În judeţul Iaşi, pompierii intervin pentru preluarea din localităţile Scheia şi Mironeasa a unui copil cu afecţiuni medicale şi a unei gravide aflate în travaliu. Salvatorii acţionează cu şenilata şi autospeciala pentru transport victime multiple, ambele vehicule având capacitate de trecere mărită prin zone înzăpezite.

Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă, două drumuri naţionale sunt închise circulaţiei rutiere (DN 23B între localitatea Măicăneşti şi Ciorăşti şi DN 2N între localitatea Bogza - Dumbrava), iar pe alte două sunt impuse restricţii de tonaj de 3,5 t (DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila şi DN 15D între Piatra Neamţ şi Roman).

"O situaţie deosebită s-a înregistrat în judeţul Harghita, pe DN 12C, în zona localităţii Lacu Roşu, unde un autocar cu 40 de persoane nu a mai putut înainta din cauza zăpezii de pe carosabil. Imediat, informaţiile din dispeceratul integrat ISU Harghita au fost transmise către autorităţile locale, iar două utilaje au acţionat pentru deblocarea drumului. După intervenţia drumarilor, autocarul a continuat deplasarea fără probleme", se arată în comunicat, conform Agerpres.

La nivel naţional, aproape 5.200 pompieri militari sunt pregătiţi să desfăşoare misiuni de salvare, în contextul vremii nefavorabile. Situaţia operativă din zonele afectate de ninsori este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional, fiind posibilă suplimentarea forţelor de intervenţie cu resurse din judeţele în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă de amploare, precizează IGSU.

Recomandari