Potrivit reprezentantilor spitalului din Slobozia, doi bebelusi de cinci si sase luni au fost transportati, miercuri seara, la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", cu diagnosticul de infectie cu Rotavirus.
Cel de-al treilea copil depistat cu Rotavirus, o fetita in de trei luni, fusese internata la inceputul acestei saptamani cu diagnosticul "pneumonie interstitiala acuta". Conform surselor citate, fetita va fi trimisa si ea la Institutul "Matei Bals" dupa ce va fi stabilizata.
La Spitalul din Slobozia au fost inregistrate, din noiembrie 2010, 20 de cazuri de infectii intraspitalicesti care nu au fost raportate, motiv pentru care s-a decis limitarea accesului in Sectia de pediatrie si dezinfectia corecta, declara, luni, consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar. 11 dintre cazuri s-au petrecut numai luna aceasta.
In urma unui control efectuat marti dimineata, Geza Molnar a declarat ca au existat deficiente de raportare si de promptitudine privind colaborarea dintre Directia de Sanatate Publica Ialomita si Sectia de Pediatrie. Potrivit acestuia, unele masuri, printre care decizia impunerii carantinei luata de conducerea Sectiei de Pediatrie a SJU Slobozia, au fost exagerate, in sectie neexistand un focar de infectie intraspitaliceasca.
"Sectia este in conditii bune de intretinere, chiar daca unele masuri sunt exagerate. De exemplu, nu admit expresia de carantina decat pentru o anumita patologie. In afara de asta, sigur colaborarea sectiei cu directiunea spitalului, cu managerul spitalului si cu conducerea administrativa a spitalului trebuie intarita. Nu putem vorbi despre un focar de infectie intraspitaliceasca, pentru ca in momentul de fata acesta a fost stopat. Este o sectie bine dotata, o sectie care se poate intretine in cazul in care se respecta toate conditiile de igiena. Nu am controlat mainile personalului medico-sanitar, dar, in schimb, presupun ca sunt conditiile asigurate, pentru ca sunt chiuvete, apa curenta si toate conditiile pentru a respecta aceasta manopera de igiena elementara pentru oricare cadru medico-sanitar", declara Geza Molnar.
Ce este Rotavirusul
Tratament
Tratamentul infectiei acute cu rotavirus este nespecific si implica, printre altele, hidratarea. Daca nu este tratata corect poate cauza moarte.
In functie de gradul de severitate, tratamentul consta in hidratarea - apa cu saruri sau cu zaharuri. Unele infectii sunt destul de serioase astfel incat sa necesite spitalizare. Foarte rar au fost raportate complicatii la nivelul sistemului nervos central.