Slujba de Înviere. La ce oră începe și ce trebuie să conțină coșul pascal pe care fiecare gospodină trebuie să-l pregătească pentru a fi sfințit.
Slujba de Înviere în bisericile din România, începe în fiecare an spre miezul nopții, mai precis de la ora 23:45. Atunci, potrivit practicilor religioase, se sting toate luminile, iar preotul iese prin sfintele uși cu o lumânare aprinsă și ia candelă de la Sfânta Cruce, după care spune de trei ori "Veniți de primiți lumină!".
La acest îndemn, toți credincioșii iau lumina de la preot și ies afară în fața bisericii, unde este așezată o masă pe care sunt așezate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și două sfeșnice cu lumînări aprinse. Slujba începe afară cu citirea evangheliei învierii (Matei XXVIII, 1-16). După aceasta, preotul dă binecuvântarea pentru începutul utreniei "Slavă Sfintei și celei de o ființă și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor", și toți cântă împreună cu preotul: "Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le" (de trei ori). Preotul rostește apoi stihurile Paștilor, apoi rostește ectenia mare, după care oamenii revin în biserică unde se continuă cu slujba utreniei și cu liturghia.
Sâmbăta Mare. Tradiții și superstiții înainte de Înviere. Ce nu ai voie să faci
Coșul pascal, pregătit de femei, dus la biserică de către bărbați
Pentru slujba de Înviere, credincioșii se organizează încă din timpul zilei. Femeile pregătesc coșul pascal, ce va fi dus la biserică pentru a fi sfințit. Coșul pascal trebuie să conțină următoarele: pasca, cozonac, carne sau drob de miel, salată de sfeclă roșie și hrean, dar și produse din carne de porc, făcându-se astfel legătura între sărbătoarea pascală și cea a Craciunului. Într-o altă variantă, în coșul pascal poate să existe: un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin.
Coșul pascal este pregătit de femei, dar este la biserică de către bărbați, potrivit tradiției. Apoi, seara, toată lumea porneşte în linişte spre biserică, pe drum se vorbeşte în şoaptă, iar la slujba de Înviere toată lumea stă şi ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.
Rugăciunea din Sâmbăta Mare. Cum te rogi în ziua îngropării lui Iisus
După ce se ia lumina, oamenii merg în cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi aprind şi acolo lumânări, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi după o săptămână, când e Paştele Morţilor. Lumina înseamnă Învierea lui Hristos, de aceea, la plecarea spre casă, fiecare credincios trebuie să bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.
sursa info: crestinortodox.ro
Atenţie la locul în care alegeţi să aprindeţi focul gratarul! Vă puteţi alege cu amenzi usturătoare!... Sfânta Lumină de la Ierusalim, miracol al credinței. Explicația mănunchiului de 33 de lumânări, din mâinile preoților, l...