Live acumChefi la cutite Sezonul 9
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Şomajul tehnic va continua după 1 iunie. Cine poate primi în continuare indemnizația

De la 1 iunie, persoanele care lucrează în domeniile în care se menţin restricţii, până la ridicarea acestora, vor primi șomaj tehnic, conform OUG 92/2020, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Şomajul tehnic va continua după 1 iunie. Cine poate primi în continuare indemnizația

În forma iniţială, discutată joi de Guvern, scria că măsura de sprijin va putea fi păstrată până la finalul anului în cazul domeniilor ce nu-şi pot relua activitatea.

Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, dar statul acoperă cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut.

Situaţie incredibilă la o şcoală din Voluntari. O învăţătoare le-ar fi cerut părinților aflați în șomaj să-i cumpere laptop pentru orele online

În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa.

Nu doar angajaţii, ci şi persoanele ce lucrează pe cont propriu vor putea primi, în continuare, indemnizaţia de şomaj tehnic. Astfel, PFA-urile, persoanele cu profesii liberale sau cele care lucrează pe drepturi de autor vor putea solicita de la stat, lunar, suma de 4.072 de lei brut, echivalentul a 75% din salariul mediu pe economie.

Subvenţionarea de la stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic, atât pentru salariaţii cu contracte de muncă suspendate, cât şi pentru profesioniştii ce au întrerupt activitatea din cauza epidemiei.

Statul va suporta 45% din salariul angajaţilor întorşi din șomaj tehnic

Epidemia a început la jumătatea lunii martie, odată cu declararea stării de urgenţă pe teritoriul României. Ulterior, măsura a fost prelungită de Executiv până la 31 mai.

Recomandari