Aproape o treime (32%) dintre români vor să pornească un proiect de îmbunătăţire a locuinţei în următoarele 12 luni, suma alocată în acest sens fiind estimată la 4.800 euro, în contextul în care proporţia mica de locuinţe noi nu reuşeşte să contracareze trendul de învechire a locuinţelor existente, potrivit unui studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) şi publicat marţi.
Totodată, circa 72% dintre români doresc să pornească un asfel de proiect în următorii 5 ani, potrivit studiului.
Intenţia romanilor de a demara proiecte de îmbunătăţire a confortului locativ creşte de la an la an, iar printre principalele cauze ale acestei evoluţii se numără învechirea imobilelor, rata scăzută de îmbunătăţiri curente şi proporţia mică de locuinţe noi ce nu reuşeşte să contracareze trendul de învechire a locuinţelor existente.
În ceea ce priveste suma necesară pe care românii vor să o investească pentru îmbunătăţirea calităţii locuirii, aceasta se ridica la 4.800 euro în următoarele 12 luni. În 2017, românii au cheltuit în medie, pentru îmbunătăţirea confortului locativ, circa 2.600 euro.
”Principala sursă de finanţare pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătăţire locativă o reprezintă economiile deja realizate. Apoi, urmează ca sursă de finanţare importantă veniturile curente. Se observă o scădere a intenţiei de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative”, se arată în comunicat.
O soluţie pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezintă noul sistem de economisire-creditare, atractivitatea sa fiind dată de dobânda fixă la credite, combinaţia economisire-creditare şi prima de stat, potrivit ABDLR.
Sursa: News.ro
Argeş: Patru bărbaţi, reţinuţi după percheziţiile la locuinţele unor persoane suspectate de furt... Sindromul, care face victime printre elevii din România: „Nu se mai pot concentra. Au simptome de persoane depresive”...