- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sorin Oprescu va fi eliberat până la următorul termen de judecată, în schimbul a 5.000 de euro cauțiune, potrivit magistraților greci. În termen de 40 de zile, judecătorii din Atena vor lua deizia dacă îl trimit sau nu pe fostul edil în România, potrivit Digi24.
Judecătorii din Grecia au decis eliberarea pe cauțiune a lui Sorin Oprescu
Decizia eliberării pe cauțiune a fost luată în urma unei ședințe de 6 ore, în care au fost audiați martori din România care au vorbit despre condițiile de detenție din țară. În fața autorităților elene s-au aflat fiul lui Sorin Oprescu, dar și avocatul care a declarat că judecata din România ar fi fost nedreaptă și că Sorin Oprescu nu ar trebui să fie extrădat.
Fostul primar al Capitalei, acuzat de luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu a primit pedeapsa de 10 ani şi 8 luni de închisoare, potrivit deciziei judecătorilor de pe 13 mai 2022. Ulterior, fostul edil a fost găsit de Interpol în Grecia și reținut în statul elen.
Sorin Opresu, condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare
„Condamnă pe inculpatul Oprescu Sorin-Mircea (...) pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată. (...) Aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani şi 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani şi 8 luni închisoare”, potrivit minutei instanţei de judecată.
Curtea de Apel Bucureşti menţine sechestrul asigurator asupra unei case şi a unei teren din Ciolpani, care îi aparţin lui fostului edil al Capitalei în vârstă de 70 de ani.
Potrivit DNA, Sorin Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa lui din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, care la rândul său este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop săvârşirea de dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.
“La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au afirmat procurorii în rechizitoriu.