Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că raportul întocmit în urma analizei incidentului de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca este prelucrat şi va fi făcut public, dar raportul final al controlului de acolo va fi gata peste o lună. "Pe scară ierarhică, toată lumea va răspunde, într-un fel sau altul, în funcţie de responsabilităţile pe care le-a avut fiecare şi de rezultatul final, pentru că ce am făcut ieri a fost o analiză a incidentului în sine, am făcut un raport", spune Pintea. Ea adaugă că Corpul de control va începe verificarea spitalelor pentru măsuri de siguranţă.
"Am discutat aici foarte deschis, foarte sincer, cu personalul care lucrează în această secţie exterioară. Discutam despre normativul de personal, pentru că ştiu că este un subiect care interesează, din punct de vedere legal cel puţin în secţiile care adăpostesc pacienţii cod penal este conform legii, normativul este foarte clar. Problemele apar atunci când un pacient trebuie dus în altă parte sau la instanţă astfel încât este nevoie de refacerea graficelor, de multe aspecte. Aceste lucruri pot să creeze disfuncţionalităţi şi atunci apare problema lipsei de personal, care de fapt în acte nu este lipsă", a declarat Pintea luni, după ce a vizitat secţia exterioară de la Ojasca a Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.
Pintea a spus că s-a vorbit şi despre pacienţii care ies de sub incidenţa Codului penal şi teoretic ar trebui să fie preluaţi de familie.
"M-a impresionat foarte mult ce mi-a spus un medic, pacienţii aceştia rămân internaţi, supraaglomerează practic aceste secţii şi zice: cred că un aparţinător la 160 de pacienţi vine să-i vadă. Este o realitate şi cred că ar trebui să lăsăm puţin ipocrizia la o parte pentru că şi aceştia sunt ai noştri", a afirmat ea.
Pintea a mai afirmat că sunt lucruri care pot fi rezolvate imediat de Ministerul Sănătăţii, "dar sunt alte lucruri care necesită totuşi o discuţie mai largă în societatea civilă", aşa cum este "problema acestor pacienţi care ies din acest sistem închis, ei trebuie să fie îngrijiţi, oarecum redaţi societăţii, urmăriţi, dar pe care nu-i doreşte nimeni."
Ea a spus că se bucură că a ajuns acolo, pentru că la faţa locului lucrurile sunt altfel.
"Am citit rapoarte, seci de altfel, dar este foarte greu să-ţi imaginezi de fapt ce se întâmplă aici. Pacienţii sunt bine îngrijiţi din câte am văzut, îmi dau seama ce înseamnă o escară sau un pacient abuzat... au condiţii, personalul pare foarte ataşat de ei... sunt poveşti de viaţă", a susţinut Pintea.
Ea a spus că la acea secţie sunt 390 de paturi, iar în momentul în care pacienţii ar trebui să plece, nu au unde, pentru că sunt puţini cei care îşi asumă îngrijirea unui astfel de pacient, care trebuie să ia tratament, dar acesta nu este gratuit.
Referitor la tragedia de la Săpoca, Pintea a spus că sunt şi stative pentru perfuzii noi, din materiale mai uşoare şi mai uşor de manevrat, şi că a sugerat conducerii să le schimbe pe cele vechi, precum cel folosit de pacient în timpul atacului.
"Corpul de Control va începe verificarea spitalelor pentru măsuri de siguranţă, vom convoca şi o şedinţă a Comisiei de psihiatrie şi câteva organizaţii non-guvernamentale pentru a putea promova cât mai repede modificările legislative care ne-au fost propuse şi care consider că sunt benefice, apoi vom începe o evaluare a funcţionării consiliilor de administraţie în primul rând la spitalele de psihiatrie din ţară, încă o dată reevaluarea normării cu personal, pentru că aşa cum spuneam sunt spitale la care s-au aprobat un mare număr de posturi şi nu s-a întâmplat nimic. Vreau să văd exact ce, de ce", a adăugat Sorina Pintea.
Ea a spus că raportul privind cazul de la Săpoca, finalizat în cursul nopţii, este prelucrat şi va fi făcut public, însă cel final va fi gata peste o lună.
Întrebată despre una din victimele de la Săpoca, internată la Terapie intensivă la Spitalul Pantelimon, dar despre care medicii spun că nu trebuia internată la psihiatrie, Pintea a spus că nu poate comenta: "Medicii de la Spitalul Pantelimon pot să facă o sesizare Colegiului Medicilor, bineînţeles şi Minsterului Sănătăţii şi să vedem măsurile care va trebui să le luăm".
"Pe scară ierarhică, toată lumea va răspunde, într-un fel sau altul, în funcţie de responsabilităţile pe care le-a avut fiecare şi de rezultatul final, pentru că ce am făcut ieri a fost o analiză a incidentului în sine, am făcut un raport, Direcţia de Sănătate Publică la rândul ei a avut inspectorii acolo ieri şi ei au finalizat un raport şi au şi amendat Spitalul", a mai spus Pintea.
Cinci persoane au murit şi opt sunt rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, judeţul Buzău.
Sursa : news.ro
Opt persoane au fost arestate la Vâlcea. Plănuiau să vândă cannabis în valoare de 500.000 de euro... Circulaţia pe DN 1, închisă în zona localităţii Ucea de Jos (Braşov) pentru lucrări de reparaţii la trecerea peste calea...