Antena Căutare

SPECIAL! Capitanul Bucur, precursorul WikiLeaks in Romania

Cu 15 ani inainte ca Wikileaks sa devina visul implinit al lui Julian Assange si cosmarul CIA, Romania era zguduita de un scandal cu tuse asemanatoare: capitanul SRI Constantin Bucur dezvaluia felul in care Serviciul intercepta convorbirile private ale ziaristilor incomozi si ale oamenilor de afaceri, probandu-si afirmatiile cu un vraf de casete care contineau inregistrari ale celor urmariti.



Ponoasele au venit, insa, intr-un pachet mult mai consistent. In 24 de ore de la iesirea sa publica - ejectarea din SRI. In 1998 - o condamnare penala pentru transmiterea de informatii cu caracter secret divulgarea de informatii obtinute prin atributiile de serviciu si furtul casetelor cu inregistrari din biroul SRI. Dupa 2004- "expulzarea" de pe listele PRM. In 2010 - reducerea pensiei cu 80%.

De la un anonim, la un paria-vedeta, in 24 de ore. Astazi, capitanul Bucur este un pensionar aproape anonim, care traieste cu grija intretinerii pe care trebuie sa o plateasca la apartamentul modest in care locuieste cu sotia. Singura "mobila" pe care si-a mai permis-o in ultimii ani a fost un filtru de apa, cu care se mandreste in fata celor care ii trec pragul casei.

Primul lucru care iti sare in ochi atunci cand intri in apartamentul din zona 13 septembrie este, insa, altul: un tricolor postat langa o servanta pe care troneaza o pagina din ziarul Ziua cu poza lui si cu un titlu imens: "SRI recunoaste".

Pentru Bucur a fost prima confirmare publica a seismului pe care l-a declansat in sistem. "In anii '90 au fost 10-15 persoane interceptate. Aveam pana la urma vreo 20 numai in camera mea. Eu eram in compartimentul care inregistra casetele. O buna parte erau ziaristi, o buna parte erau oameni de afaceri. Era Patriciu, cei de la taranisti, erau cei de la Academia Catavencu, Simina Mezincescu de la Casa Regala. Am zis: cu tot riscul, nu particip la treaba asta."

Despre cei care se aflau in spatele misiunii sale nu are nici un dubiu: "Eram sigur ca era un ordin politic. Se simtea, se vedea. Era ordinul lui Iliescu, care era mana in mana cu Magureanu. Pe oamenii de afaceri Magureanu i-a santajat si si-a facut cu ei conacul de la Giurtelec. Casa e o boala la romani."

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Jurnalul

Vezi rutele ocolitoare catre munte!... Proiect CNAS: Medicii de familie din mediul rural vor primi mai putini bani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x