Antena Căutare

SPECIAL! Explozie de HIV si Hepatita C printre consumatorii de droguri legale

Drogurile nu dau doar depedenta, inseamna si boala. SIDA sau Hepatita C. Pentru tratarea unui purtator HIV, statul da opt mii de euro pe an. Iar pentru un bolnav de Hepatita C, patru mii. Si HIV-ul si hepatita se transmit in randul consumatorilor prin seringile folosite de mai multe ori si de mai multe persoane. Singurii care lupta sunt Agentia Nationala Antidrog si organizatiile nonguvernamentale. In ultimii trei ani le-au dat consumatorilor din strada peste trei milioane de seringi sterile. Macar sa nu mai transmita boli.

Se drogheaza de ani intregi. Acum, are Hepatita C. A luat-o pentru ca a impartit o seringa cu mai multi toxicomani. E pe viata, iar explozia "legalelor" a marit riscul infectarii cu Hepatita C si cu virusul HIV. Si Radu se injecteaza cu legale. Si spune ca l-au dezumanizat. Nu se mai poate controla cand e sub efectul "legalelor". E plin de rani. Multe, de la seringile refolosite, altele, de la infectiile facute cu praful care nu se dilueaza.

Este profilul consumatorului din strada, din cartierele marginase ale Capitalei. Singurii care le mai poarta de grija depedentilor sunt voluntarii de la asociatiile neguvernamentale si terapeutii de la Agentia Nationala Antidrog. Primesc seringi noi contra celor folosite, tampoane cu alcool, ser fiziologic si prezervative.

In 2010, cel putin unul din trei consumatori iesea pozitiv la testul de hepatita C. Aceeasi proportie si la virusul HIV. Un program asemanator au si voluntarii de la Asociatia Romana Anti-Sida. O echipa mobila merge cu ambulanta prin cartiere si imparte seringi.

La ambulanta a venit si Luiza. Are 26 de ani si e bolnava. E un focar de infectie cu risc dublu, pentru ca se prostitueaza. Si nu e singura.

Proiectul de impartire a seringilor a inceput in 2010, dar se termina la anul. Consumatorii traiesc doar pentru drog. Iar statul parca este impotriva lui insusi. O seringa costa 50 de bani, tratarea SIDA si a hepatitei C, mii de euro anual. Sunt bani suportati de Casa de Asigurari, deci de noi toti.

Maine, la Observator, vedeti marturiile celor care au reusit sa scape de heroina si care au inlocuit-o cu medicamente puternice, precum metadona. Tratament ambulatoriu. Pentru ca n-avem bani de specialisti in centrele unde ar putea fi tratati asa cum trebuie dependentii de droguri.

Cine sunt oamenii din banking anchetati de DIICOT... Dosarul fraudelor bancare: Inalti functionari din Senat, AVAS, ANAF, MEC, implicati in retea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x