În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a trecut la ora de vară în mod oficial, această decizie fiind luată pentru a profita cât mai mult de lumina naturală a soarelui. Cu toate acestea, mai mulţi specialişti sunt de părere că schimbarea ne afectează sănătatea.
Potrivit adevarul.ro, academicienii s-au contrazis în Parlamentul European cu privire la trecerea către ora de vară. Într-o broşură pe care au publicat-o special pentru întâlnirea pe această temă, cercetătorii afirmă că trecerea la ora de vară duce la o diferenţă între momentul în care ar trebui să ne trezim în mod natural şi momentul în care ne trezim din obligaţie. Această discrepanţă măreşte considerabil şansele ca oamenii să sufere de diabet sau obezitate, metabolismul fiind dat peste cap. De asemenea, şansele unui atac de cord sunt şi ele mai ridicat în zilele imediat următoare trecerii la ora de vară. Oamenii de ştiinţă de la universităţi din Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Cehia şi Ungaria au estimat că această schimbare de ora costă Uniunea Europeană 131 de miliarde euro în fiecare an, cheltuielile fiind traduse în costuri medicale.
Profesorul Till Roenneberg, de la Universitatea Ludwig Maximillian din Munchen, a declarat că, din punctul său de vedere, costurile acestei schimbări se ridică la o valoare mai mare decât estimarea de 131 de miliarde de euro. Asta pentru că nu s-au luat în considerare absolut toate bolile care pot surveni din aceasta cauză. „Ştim că din cauza diferenţei de o oră apar problemele metabolice. Oamenii se îngraşă fiindcă metabolismul este supus unor modificări. Astfel, poţi dezvolta uşor un diabet de tip doi. Ai un ceas interior care este reglat în funcţie de nevoile corpului tău. Când mănânci ţinând cont de ora de vară şi nu de acest ceas, corpul nu este pregătit să realizeze eficient acest proces, aşa că îşi spune: „În regulă, am nişte mâncare aici, dar nu prea pot să fac nimic cu ea acum aşa că o s-o depozitez”.
Mai mult, specialistul e de părere că ora de vară este o „înşelăciune” care „pretinde că modifică timpul, dar tot ce face este să trimită oamenii la muncă mai devreme cu o oră. Imaginaţi-vă că guvernul ar decide brusc ca toata lumea să meargă la muncă mai repede cu 60 de minute. O astfel de propunere legislativă n-ar avea nici o şasnă. Ni se dictează să mergem mai devreme cu o oră la locurile noastre de muncă, dar ca să nu ni se pară o corvoadă, se modifică ora ceasului.”.
Sursa: adevarul.ro