Urșii ar putea fi ținuți la distanță de oameni prin intermediul unor garduri electrice montate la marginea localităților, după cum plănuiește prefectul de Argeș, în contextul în care toată zona de nord a județului este catalogată ca fiind periculoasă.
Localnicii din Curtea de Argeş se tem să mai iasă seara din case. De altfel, în zona de nord a judeţului Argeş, urşii au fost văzuţi la pensiuni, în gospodării, pe stradă şi chiar în cartierele mărginaşe ale oraşelor.
„În judeţul Argeş avem o populaţie reală de urs de trei ori mai mare decât cea optimă, respectiv 1100 efectiv real faţă de 385 efectiv optim. Din câte ştiu eu, acest efectiv optim este depăşit de foarte mulţi ani, numai că până acum patru ani de zile exista o cotă de intervenţie”, a spus Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș.
Cum urşii nu pot fi împuşcaţi, prefectul de Argeş a venit cu o soluţie. Vrea să pună garduri electrice acolo unde localităţile se învecinează cu pădurea. Vizate ar fi zece localităţi, iar prefectul spune că ideea i-a venit după ce a văzut că măsuri similare au avut succes în ţările occidentale. Așa că i-a convocat la o şedinţă pe primari, ca să găsească şi sursa de finanţare a ideii.
„Sunt instalații specifice unor astfel de măsuri practicate și în alte zone ale Europei, pentru exploatații agricole și de creștere ale animalelor mult mai mari. Procedura de a rezolva recoltarea sau relocarea acestor animale este greoaie și necesită o mulțime de documente”, a spus Emilian Dragnea, prefect de Argeș.
Pe oamenii care au afaceri în zonă, soluţia prefectului nu îi convinge. În plus, gardul ar fi o investiţie suplimentară pe care oamenii nu şi-o mai permit în prezent. Cu toate acestea, localnicii spun că problema urşilor are nevoie de o rezolvare, mai ales că urşii nu par să se mai teamă de oameni şi sunt văzuţi din ce în ce mai des în zone locuite sau chiar în oraşe.