Statuia lui Matei Corvin amplasată in Piața Unirii din Cluj Napoca a fost vandalizată. Primăria a depus o plângere la poliție după ce un individ a împroșcat monumentul cu vopsea maro, calul si soclul fiind murdărite. Reprezentanții politiei cred că făptașii vor fi identificați în scurt timp, pentru că locul unde este situată statuia este monitorizat 24/24 cu camere de supraveghere
Pe lângă ansamblul ecvestru din bronz care îl fățișează pe Matei Corvin, grupul mai cuprinde statuile celor patru generali ăi săi - Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan Szapolyai şi Ştefan Bathory. Monumentele au fost resturate in 2010, cu ajutorul guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, în colaborare cu autoritățile române. Kelemen Hunor, presedintele UDMR consideră acest act de vandalism "un gest de profanare a moştenirii culturale maghiare” si că este inadmisibil ca o asemenea valoare a devenit “ o țintă lipsită de apărare”. Statuile sunt opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos și au fost inaugurate in 1902, fiind aduse pe șinele unei vechi linii de tramvai cu cai tocmai de la Budapesta.
Ultimul rege al Ungariei, otravit de nevastă!
Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. S-a născut la 23 februarie 1443, la Cluj. Fiul lui Iancu de Hunedoara a stat pe tron 32 de ani ca rege al Ungariei iar domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria regatului maghiar. Moartea lui, la 6 aprilie 1490, a reprezentat si dispariţia ultimei mari personalităţi regale. Nobilimea cu ștaif nu s-a împăcat cu prezenţa lui pe tronul Ungariei şi a uneltit mereu pentru a-l detrona. Umblă vorba cum că nobilii au convins-o chiar pe soția lui, Beatrice, să le sustină cauza. Se spune ca Matei Corvin ar fi murit incet, dar sigur, în urma unei intoxicații cu plumb, după ce doctorul reginei ce-l trata de reumatism avea grija ca regele să-și ia medicamentele. Varianta oficială este că utimul rege al Ungariei a decedat după ce i s-a făcut rău la un banchet la Veneția.