Antena Căutare

Statul a donat Petromului zacaminte de 14 miliarde $

Romania este fruntasa in Uniunea Europeana la cresterea pretului benzinei. Carburantii s-au scumpit de trei ori in doar zece zile, cel mai ieftin sortiment de benzina ajungand la un nou prag istoric de peste 5 lei/litru. In timp ce consumatorii de rand ameninta cu protestele, Emil Boc, premierul Romaniei cere explicatii institutiilor abilitate. In urma cu doua zile, in cadrul unei emisiuni Boc a solicitat Consiliului Concurentei sa verifice daca exista o situatie de monopol pe piata carburantilor, cerand in acelasi timp Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa analizeze profitul companiilor din domeniu. Fara prea multa demagogie politica si afirmatii "curajoase" in prime time, calculul profitului unei companii de profil este simplu. Jurnalul National va prezinta afacerea secolului cu zacamintele de petrol din Romania, in urma careia vorbim de incasari minime de circa 14 miliarde de dolari ale OMV Petrom (SNP)!



Una dintre cele mai avantajoase afaceri cu statul roman din toate timpurile a inceput in decembrie 2004, pe cand, cu un simplu vot, alesii nostri au decis sa privatizeze Societatea Nationala a Petrolului PETROM - SA Bucuresti. "Privatizarea" a fost gandita in interesul poporului roman desigur, iar rezultatul a fost cel asteptat: instrainarea celei mai importante companii romanesti catre o alta companie detinuta majoritar de un alt stat!

Afacerea petrolului romanesc vandut pe doi lei statului austriac a avut la baza prevederi contractuale care vor mai aduce si alte pierderi pentru Romania. Astfel ca, prin contractul de privatizare din 2004, statul, la recomandarea consultantilor, a acordat Petrom o facilitate fiscala denumita "cota ecologica". Vorbim practic de un stimulent care ii permite investitorului austriac sa nu plateasca anual impozit pe profit in valoare de mai multe zeci de milioane de dolari.

Cum s-a ajuns la vanzarea aurului negru pe aproape nimic? Primul pas a fost in 2000, cand Traian Basescu, la vremea aceea ministru al Transporturilor a semnat un memorandum cu Banca Mondiala prin care statul roman isi asuma privatizarea companiilor energetice si a sistemului bancar. Apoi statul a trecut la privatizarea Petrom. Responsabilitatea privatizarii a fost disipata in Parlament, vanzarea fiind aprobata prin lege speciala.

Articolul continuă după reclamă

Stenogramele sedintelor Senatului din 2004 arata ca acestia au discutat o singura zi pe tema celui mai important document de privatizare al ultimilor 15 ani! Asa ca recomandarile consultantilor, intarite de cererea investitorilor, au facut ca documentatia privind privatizarea Petrom sa contina o clauza care impune stabilitatea cotei ecologice vreme de zece ani! Potrivit analistilor, Petrom a primit, in acest fel, un ajutor de stat mascat in spatele unor rezerve obligatorii de titei si gaze naturale. La nivelul anului 2005, vorbim de circa 100 de milioane de dolari.

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Hepta

Dosarul permiselor ilegale din Capitala: 14 politisti si instructori auto, arestati pentru 29 de zile... Continua protestul la benzinarii. Azi, taximetristii!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x