Antena Căutare

Caz scandalos! Statul român, obligat de instanță să asigure tratamentului unui pacient cu scleroză multiplă! Avocat, acuzații grave: ”Preferă să facă economie!”

Un bărbat care suferă de scleroză multiplă și care a dat în judecată statul român pentur a beneficia de tratament medical a avut câștig de cauză în instanță. 

Un bărbat care suferă de scleroză multiplă și care a dat în judecată statul român pentur a beneficia de tratament medical a avut câștig de cauză în instanță.

Astfel, potrivit HotNews, Curtea de Apel București a decis, pe 17 ianuarie, că Guvernul României, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului să îi acorde gratuit tratamentul pacientului. Anunțul a fost făcut, luni, de avocatul Dan Cimpoeru, într-o conferință de presă organizată de Alianța Pacienților Cronici din România.

Potrivit sursei citate, instanța a constatat că autoritățile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut de Directiva Consiliului 89/105/CEE și de Ordinul ministrului Sănătății nr. 861/2014, termen în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii lui pe lista de medicamente compensate. Cererea de evaluare a medicamentului fusese depusă la Agenția Națională a Medicamentului pe data de 23 iulie 2018 și ar fi trebuit soluționată până cel târziu la data de 23 octombrie anul trecut, lucru care nu s-a întâmplat.

Pacientul a decis să-și păstreze anonimatul, din motive persoane, însă avocatul Dan Cimpoeru a precizat că statul român va face, probabil, recurs în acest caz. Chiar și așa, însă, sentința pronunțată are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare.

Pacientul care a dat statul în judecată și avocatul Dan Cimpoeru au formulat o cerere de executare a deciziei instanței vineri, 18 ianuarie. "Din experiența proceselor similare câștigate în anii anteriori, Casa de Asigurări de Sănătate a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână", spune avocatul Dan Cimpoeru.

Potirvit președintelui Alianței Pacienților Cronici, Cezar Irimia, situația nu este singulară, întrucât "la Agenția Națională a Medicamentului sunt înregistrate în acest moment zeci de cereri de evaluare a unor medicamente inovative necesare în tratamentul unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depășit și nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate". Ba mai mult, există și medicamente noi deja evaluate de Agenția Medicamentului, cu recomandarea de includere necondiționată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat) dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate, aprobată prin HG nr. 720/2008.

"Suntem pe ultimul loc în Europa în ce privește accesul la medicamente", afirmă Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, adăugând că "Cancerul nu se tratează cu promisiuni”, conform sursei citate.

Anunț de ultimă oră! Școlile din București ar putea să fie închise în următoarele zile! Iată în ce condiții!... A murit de gripa, din cauza medicilor. Au trimis-o acasa, in loc sa o interneze: „Au tinut-o 2 ore la spital”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x