Antena Căutare

Statul roman pierde peste doua miliarde de euro anual din cauza defrisarilor

Padurile sunt puse la pamant cu viteza luminii. Lemnul ajunge in strainatate, iar de acolo in marile magazine. Practic, platim mult pentru un produs pe care altii l-au luat la preturi de nimic. In ultimii 20 de ani, autoritatile au inchis ochii, dar acum, vor sa schimbe codul silvic. ONG-urile avertizeaza ca schimbarile nu sunt deloc bune. Autoritatile vor sa permita taierea intr-un singur an, a unei suprafete de padure care, pana acum, putea fi doborata, in zece ani.

Primii copaci care dispar din padurile Romaniei sunt cei verzi. Nimeni nu se atinge de lemnul uscat. Padurarii, desi prinsi in actiune, neaga ca ar dobori arbori sanatosi.
Pierdem cam doua hectare de padure pe ora. Autoritatile spun ca taierile ilegale reprezinta un procent mic din total. Statisticile arata, insa, ca in ultimii zece ani, am pierdut, pe langa milioane de hectare de padure si 20 de miliarde de euro.

Situatia se inrautateste de la an la an, spun reprezentantii ONG-urilor. “Hai sa spunem ca autoritatile impaduresc vreo 7.000 de hectare si ganditi-va ca noi taiem cel putin 25.000 de hectare. Intr-un an de zile, in cativa ani, zece ani, putem sa injumatatim suprafata tarii”, a declarat Dan Trifu, presedinte Ecocivica.

In aceste conditii, autoritatile s-au gandit sa modifice codul silvic. In cel mai prost mod cu putinta, atrag atentia ecologistii. Intr-un an, s-ar putea permite taierea a unei suprafete de padure care, pana acum, putea fi doborata, in 10 ani.

Reprezentantii Ministerului Mediului lucreaza la o strategie de reimpadurire. “In aceasta toamna am demarat aceasta campanie pe o suprafata de 2.500 de hectare pe care le vom impaduri”, a precizat Mugur Cozmanciuc, secretar de stat.

Romania mai are in momentul de fata 6,74 de milioane de hectare de padure. 26% din suprafata tarii este impadurita, in conditiile in care media europeana este de 30%.

Moartea adolescentei din Bihor naste o furtuna in sistemul medical... A fost intocmit clasamentul scolilor si gradinitelor din Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x