Antena Căutare

Structura anului școlar. Ce schimbări majore sunt în învățământ din 2020

Structura anului școlar. Sunt anunțate schimbări majore sunt în învățământ între anii 2020- 2030. Care sunt acestea.

Structura anului școlar. Ce schimbări majore sunt în învățământ din 2020
structura anului scolar 2020

Structura anului școlar. Sunt anunțate schimbări majore sunt în învățământ între anii 2020- 2030. Care sunt acestea.

Sistemul de învățământ se află în plină reorganizare. Conform noii legi a educației, învățământul obligatoriu va avea 15 clase și va cuprinde ultimii doi ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior”.

Concret, structura anului școlar de până în 2020 devin obligatorii grupa mare de grădiniță și învățământul liceal (până la 18 ani). Din 2023 - grupa mijlocie de grădiniță, iar din 2030 -grupa mică.

Structura Anului Universitar 2018 2019. Calendar cursuri, vacanțe, zile libere

Altfel spus, copiii care împlinesc 5 ani în 2020 vor face, obligatoriu, grupa mare de grădiniță, pentru că obligativitatea învățământului se va extinde de la această vârstă. Din 2030 va deveni obligatorie și grupa mică de grădiniță.

Măsura este menită să prevină abandonul școlar, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă învățământul românesc. Peste 50.000 de copii abandonează anual școala, iar mulți dintre ei o fac din cauza startului deficitar pe care l-au avut în clasele mici.

Structura anului școlar. De ce schimbările nu sunt realiste

Deși măsura integrării în învățământul obligatoriu ar putea avea efecte benefice pentru copii, aplicarea ei este, în unele locuri, aproape imposibilă, datorită deficitului de locuri și de personal din grădinițe. În București, în acest an, există un deficit de 7.000 de locuri și 1.000 de educatoare în grădinițele de stat, zonele cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere fiind: Militari, Drumul Taberei (sector 6), Apărătorii Patriei-Berceni, Tineretului (sector 4), Obor, Iancului (sector 2), Dorobanţi, Floreasca (sector 1), Panduri, 13 Septembrie (sector 5).

Astfel, au ajuns să fie mai multe grădinițe private decât de stat. Conform Institutului Național de Statistică, există 125 de grădinițe de stat și 133 de grădinițe private. Dar, pentru cas tructura anului școlar să conțină prevederile noii legi a educației, guvernul s-a angajat că va construi, până în 2020, 2.500 de creșe și grădinițe în întreaga țară.

Alte schimbări în structura anului școlar anunțare ar putea fi și reducerea numărului de zile de școală pentru elevii din București în perioada de desfășurare a Campionatului European de Fotbal din 2020. Măsura a fost gândită pentru fluidizarea traficului în Capitală, iar anul școlar 2019-2020 ar putea deveni mai scurt cu o săptămână pentru elevii și liceeni din București.

Raport de la Casa de Pensii. Numărul românilor care au pensie socială minimă A CRESCUT! Unde s-au dat cei mai mulți bani... Vești bune pentru români! Zboruri suplimentare pe ruta Timişoara - Bucureşti introduse de două companii aeriene...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x