Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Parlamentului României adoptarea în regim de urgenţă a amendamentului propus la Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale care permite studenţilor să devină parteneri cu drepturi depline ai comunităţii academice, prin obţinerea unei ponderi de 25% a participării acestora în procesul de alegere a rectorului.
”Dat fiind că în anul universitar 2019-2020 instituţiile de învăţământ superior îşi vor alege rectorul, constatăm cu îngrijorare faptul că ar putea fi a treia oară când studenţii nu contează cu adevărat în procesul de alegere a rectorului, conform actualei legislaţii. Acest fapt este demonstrat de ponderea redusă a studenţilor în acest proces, media la nivel naţional fiind de 12,18%, existând şi universităţi în care studenţii reprezintă doar 3% din corpul electoral (conform Raportului realizat de ANOSR privind Participarea studenţilor la alegerea rectorului - creşterea ponderii la 25% din totalul electoratului). În contextul în care amendamentul la Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale, propus de ANOSR, care vizează această creştere a ponderii studenţilor la 25% în alegerea rectorului, a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Comisia pentru Învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, le solicităm formaţiunilor politice reprezentative din Parlamentul României să urgenteze procedurile pentru realizarea acestui deziderat”, au transmis, luni, reărezentanţii ANOSF, printr-un comunicat de presă.
ANOSR a trimis o serie de adrese către partidele politice, prin care a explicat necesitatea amendării Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale şi, mai mult, forma amendamentului propus de către studenţi.
”Deşi forma adoptată de Comisia din Camera Deputaţilor este menită să asigure o participare de 25% a studenţilor în alegerea rectorului, considerăm necesară adoptarea amendamentului propus în forma sa iniţială, în regim de urgenţă, pentru asigurarea aplicabilităţii acestuia. Amintim faptul că demersul ANOSR este susţinut de Organizaţia Studenţilor din Europa (ESU - European Students’ Union), prin Rezoluţia adoptată în unanimitate de liderii studenţilor din peste 40 de ţări ale Spaţiului European al Învăţământului Superior (SEIS), în cadrul ultimei Adunări Generale ESU”, au mai transmis studenţii.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este federaţia naţională studenţească, non-guvernamentală şi non-partizană care, de peste 20 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenţilor din România, apărarea şi promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestora, cât şi stimularea participării lor la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală.
ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de 109 organizaţii membre, care luptă împreună pentru menţinerea în funcţiune a mecanismului mişcării studenţeşti.
Sursa: News.ro
Bacalaureat 2019. Probă competențe digitale - Vezi modele subiecte și ce înseamnă proba... Declinul demografic a accelerat în aprilie, din cauza scăderii natalităţii...