Cele 12 tapiserii ale lui Rafael se întorc în Capela Sixtină, pictată de rivalul și contemporanul său, Michelangelo, pentru o săptămână, în cadrul unei expoziții ce marchează 500 de ani de la moartea lui Rafael. Tapiseriile nu au mai fost expuse în Capela Palatului Papal din Vatican de 500 de ani , chiar dacă acestea au fost concepute special pentru acest spațiu, conform MEDIAFAX.
„Au fost concepute special pentru acest spaţiu şi este cea mai bună cale de a le sărbători”, a spus Barbara Jatta, directorul Muzeelor Vatican, pentru Reuters.
Tapiseriile din mătase, lână și fire de aur și argint au fost țesute la Bruxelles, în celebrul atelier al lui Pieter van Aelst, după schiţele lui Rafael, și descriu scene religioase.
Şapte dintre tapiserii, comandate de Papa Leon al X-lea, au fost expuse în Capela Sixtină pe 26 decembrie 1519, de Sfântul Ştefan. Rafael se afla probabil acolo şi a putut să le vadă, însă tânărul artist italian a murit după patru luni, la vârsta de 37 de ani. Celelalte cinci lucrări au fost finalizate după moartea sa.
Rivalitatea dintre Rafael și Michelangelo
Tânărul artist Rafael a izbucnit pe scena din Renașterii din Italia în 1504, cu un stil complex, care a fost influențat de predecesorii săi, Fra Bartolommeo, Leonardo și Michelangelo. În 1508, la 26 de ani, tânărul artist a fost invitat de Papa Iulius al II-lea să picteze o frescă în biblioteca privată a Papei din Palatul Vaticanului. Nu numai că învins concurența formată din mari artiști ai vremii precum Michelangelo și Leonardo pentru a câștiga comisia, dar munca sa a obținut recenzii fermecătoare.
Cronicarul renascentist Vasari, care în mod esențial îl privea pe Michelangelo ca pe un zeu și stâlp de bază al Renașterii, a recunoscut importanța și calitatea muncii lui Rafael:
Michelangelo nu a suportat niciodată competiția. După cum scrie Robert S. Liebert în „Raphael, Michelangelo, Sebastiano: Rivalitatea Renașterii Înalte ”, „l-a făcut pe Rafael să suporte invidia, disprețul și mânia sa neîntreruptă”.