- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Soarele este cel care garantează viața pe Pământ, dar tot el este capabil să o distrugă.
Câmpul magnetic al Planetei este obținut prin rotirea miezului de fier lichid din centrul Pământului și ne ferește de efectele distructive ale Soarelui.
Planeta noastră este în mod constant bombardată de un flux de particule de mare energie ce provin de la Soare. Acesta provoacă furtuni solare violente, iar câmpul magnetic le împiedică dă ne afecteze. Atunci când aceste particule încărcate electric vin în contact cu magnetosfera terestră, ele nu dispar, ci sunt deviate, pur și simplu, în jurul planetei, formând ceea ce noi numim „centurile de radiaţii Van Allen”.
Soarele are o energie de neimaginat
Exploziile solare se împart în 5 categorii în funcție de intensitate: A, B, C, M și X. Cele din urmă sunt cele mai puternice. În urmă cu o lună au fost înregistrate două explozii solare de clasa X.
Erupţiile solare apar atunci când câmpul magnetic al Soarelui, care creează pete solare întunecate pe suprafaţa stelei, se răsuceşte şi se reconectează, eliberând energia exterioară şi supraîncălzind suprafaţa solară. Exploziile solare de clasă X pot provoca radiaţii puternice în atmosfera superioară a Pământului şi pot declanşa întreruperi radio, așa cum s-a întâmplat și în septembrie.
Atenție, vine o furtună magnetică
Specialiștii NASA anunță că o furtună magnetică va ataca Pământul în viitorul apropiat. Acest lucru poate afecta nu doar sateliţii plasaţi pe orbite înalte, ci şi reţelele electrice de la sol, conductele de petrol şi gaze naturale şi pot perturba serios sistemele de telecomunicaţii.
Cea mai puternică furtună solară a avut loc în 1859, fiind denumit evenimentul Carrington. Atunci, un val puternic de energie intra în coliziune cu atmosera Terrei. Sistemele de telegrafe din întreaga lume au fost puternic afectate în timpul acestui fenomen, ce a făcut ca până şi documentele din birourile telegrafilor să ia foc. A fost cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată, iar dacă s-ar întâmpla astăzi, ar distruge toţi sateliţii de pe orbita Pământului şi ar pune în pericol viaţa astronauţilor.
Surse: descopera.ro, stiintaonline.ro
Foto: porquenosemeocurrio.net
Zile libere în 2018 pentru români! Când pică diferitele sărbători și când vor sta acasă... A fost trimsi de părinți la școală și a ajuns la spital! Un copil de zece ani s-a ales cu o bucată de fier beton, de un ...