Tinerii din Capitală diagnosticaţi cu cancer vor putea primi ajutor pentru prezervarea fertilităţii prin proiectul „Newborn – Oncofertilitate”, ce va fi derulat de Primăria Capitalei, cu un buget de aproximativ 880.000 de lei, echivalentul a 189.665,67 de euro.
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.
Acest proiect, potrivit News.ro, face parte dintre cele 20 de proiecte propuse de bucureşteni aprobate în campania „Propune pentru Bucureşti” şi urmăreşte „creşterea calităţii vieţii după tratamentele oncologice, astfel că tinerii diagnosticaţi cu cancer să aibă posibilitatea de a-şi prezerva fertilitatea”.
Astfel, femeile cu vârste până în 35 de ani şi bărbaţii de până în 45 de ani îşi vor putea prezerva fertilitatea prin prelevarea şi crioconservarea de ovocite şi respectiv spermă pentru o perioadă de cinci ani. Proiectul se va derula prin Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, cu care Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB) va încheia un contract, în perioada 1 noiembrie anul acesta – 31 octombrie 2020.
Primăria Capitalei preconizează că vor beneficia gratuit de prezervarea fertilităţii 138 de femei şi 175 de bărbaţi.
Sunt eligibili cei care locuiesc în Bucureşti sau au viza de reşedinţă în Bucureşti obţinută cu cel puţin şase luni înainte de începerea proiectului şi au indicaţie de la medicul specialist pentru prelevarea şi crioconservarea spermei, respectiv ovocitelor.
Proiectul invocă datele Eurostat, care arată că în anul 2080 România va avea cu aproape 4 milioane mai puţini locuitori decât are în prezent, ceea ce ar reprezenta o scădere a populaţiei actuale cu peste 25 la sută.
Pe lângă scădere, potrivit proiectului, populaţia va suferi şi un proces de îmbătrânire, astfel că în 2080, ponderea persoanelor de peste 65 de ani din totalul populaţiei se va dubla faţă de momentul actual.
De asemenea, scăderea natalităţii în România a scăzut în contextul în care şi rata fertilităţii a scăzut aproape la jumătate faţă de 1980.
„Acest lucru este cauzat de creşterea incidenţei infertilităţii în rândul persoanelor tinere, a persoanelor diagnosticate cu cancer, migrarea populaţiei tinere în alte ţări şi lipsa unor programe coerente pentru susţinerea tinerilor cu venituri la programe care să stimuleze natalitatea”, se arată în proiect.
Referitor la cancer, tratamentul celor bolnavi le afectează acestora şi capacitatea de reproducere, potrivit iniţiatorului proiectului.
Atenție! Un copil în vârstă de nouă luni a murit, dintr-un motiv îngrijorător. Toți părinții trebuie să mearga urgent cu... Regina Elisabeta a II-a, însoțită pentru prima dată doar de Meghan Markle la un evenimet oficial...