Admiterea, care se realizeaza conform ,,Metodologiei de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2012-2013", presupune din partea candidatilor informarea cu privire la urmatoarele:
•procedurile de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2012 - 2013 si calendarul admiterii aprobate prin O.M.E.C.T.S. nr. 5220 din 29.08.2011
• procedura de inscriere
•reteaua unitatilor de invatamant liceal din municipiul Bucuresti • planul de scolarizare aprobat pentru anul scolar 2012 - 2013;
•filierele, profilurile si specializarile propuse de aceste unitati de invatamant liceal
•media ultimului candidat declarat admis, in anul scolar 2011 - 2012, in unitatile pentru care si-au exprimat optiunea
•calendarul inscrierii la licee.
Inscrierea la admitere pentru anul scolar 2012-2013
Inscrierea propriu-zisa, in clasa a IX-a, la invatamantul de zi, a absolventilor de gimanziu se face fara examen, prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate.
Cum se calculeaza media de admitere
Conform Ministerului Educatiei, media de admitere pentru absolventii din promotiile 2011 si 2012 reprezinta media aritmetica intre cea generala la Evaluarea Nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a si media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a.
Media se calculeaza dupa urmatoarea formula: MA= (ABS+EN)/2. Unde MA = media de admitere, ABS = media generala de absolvire a claselor V-VIII, iar EN= media generala obtinuta la Evaluarea Nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a.
Pentru absolventii care nu au terminat ciclul gimnazial in anul scolar 2011-2012, inscrierea la admitere se va desfasura astfel:
1. Pentru absolventii din promotiile de pana in anul 2010 inclusiv, in media de admitere, media generala obtinuta la Evaluarea Nationala se va inlocui cu media de la examenul de capacitate pentru absolventii de pana in anul 2003 inclusiv, cu media la teste nationale, pentru absolventii din promotiile 2004-2007, ori cu media la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a, pentru absolventii din promotiile 2008-2009.
2. Pentru absolventii din promotiile 2008 si 2009, media generala la tezele cu subiect unic se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a. Nota la fiecare din tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a, care se ia in calculul mediei generale la tezele cu subiect unic, se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi profesori evaluatori.
3. Pentru absolventii gimnaziului de pana in 2007 inclusiv, care au sustinut de mai multe ori examenul de capacitate/testele nationale, in calculul mediei de admitere se ia in considerare cea mai mare din mediile generale obtinute la prezentarile succesive la examenul de capacitate/testele nationale. Media generala mentionata anterior se calculeaza, chiar daca este inferioara notei 5.
Exceptii: liceele/clasele pentru care se sustin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritătilor nationale.
Alte informatii utile
In anul scolar 2011-2012, prima medie de admitere din Bucuresti a fost 9,74 (Liceul National "Sfantul Sava"), iar ultima a fost de 5,00 (Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes").
Evaluarea nationala se va desfasura intre 25 si 27 iunie. Afisarea rezultatelor finale se va face pe data de 2 iulie.
Pentru mai multe informatii, accesati site-ul oficial al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sau ghidul virtual al admiterii in liceu.
Foto: Intact Images
VIDEO! Se intampla in Romania: A fost tratata de cancer, desi era sanatoasa!... Studiu: Peste 150.000 de romani sunt dependenti de jocurile de noroc...