Antena Căutare

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Parascheva! Ce trebuie să faci şi să mănânci sâmbătă ca să îţi meargă bine. Şi tu vei merge la moaştele Cuvioasei, la Iaşi?

An de an, pe 14 octombrie, zeci de mii de români se adună  la Catedrala din Iaşi în cel mai mare pelerinaj anual, pentru a sărbători pe Sfânta Parascheva, ale cărei moaşte sunt, în opinia unora, făcătoare de minuni.

An de an, pe 14 octombrie, zeci de mii de români se adună la Catedrala din Iaşi în cel mai mare pelerinaj anual, pentru a sărbători pe Sfânta Parascheva, ale cărei moaşte sunt, în opinia unora, făcătoare de minuni.

Numele Cuvioasei înseamnă, în limba greacă "Vineri", iar, în viziunea unor cercetători, "Sfânta Vineri" ar proveni din cultul zeiţei romane Venus, "o divinitate justiţiară" prin execelenţă.

La rândul lui, folclorul românesc i-a atribuit, de-a lungul timpului, semnificaţii noi, unele transformate în practici religioase, altele, în superstiţii bătrâneşti.

Tradiţiile Sfintei Vineri

Articolul continuă după reclamă

Ziua "Sfintei Vineri de Toamnă", cum mai este numită în popor, este praznic al morţilor pomeniţi, motiv pentru care se împart lipii, vin şi must nou.

Praznicul impune însă şi interdicţii în această zi, pe care oamenii satelor continuă să le respecte. Aşadar, de Sfânta Paraschiva se ţine post şi nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în casă, pentru a te feri de pericolul durerilor de ochi şi de cap. La ţară, bătrânii nu făceau nici focul în această zi. În plus, e mai mult decât bine dacă ajungeţi în pelerinaj, la Iaşi, pentru a atinge măcar moaştele Cuvioasei Parascheva.

De asemenea, pe 14 octombrie nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Paraschiva se ţine post, dar nu se consumă pepene roşu şi poame negre.

Tot în această zi se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

Hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva, sărbătorit în fiecare an pe 14 octombrie, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

Sursă: doxologia.ro

„Ziua națională a produselor agroalimentare românești” aduce târguri cu bunătăți tradiționale din toate colțurile țării!... Tatăl campioanei Camelia Potec, implicat într-un accident rutier grav! Maşina lui a fost strivită, iar bărbatul a fost t...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x