Antena Căutare

Un bolnav de coronavirus primește hrană de 16 lei/zi. 10 de la Guvern, 6 de la Consiliul Local. Un deținut, 33,1 lei/zi

Un bolnav de coronavirus din Constanța - unul dintre cele șapte centre din țară - primește hrană de 16 lei/zi. Din această sumă, 10 lei sunt suportați de către Guvern, ceilalți 6 urmând a fi adăugați din bugetul Consiliului Local. Un pacient ”normal” are dreptul la 10 lei/zi, în timp ce un deținut primește hrană zilnică de 33,1 leu. Triplu decât orice alt pacient, dublu decât unul cu coronavirus

Un bolnav de coronavirus primește hrană de 16 lei/zi. 10 de la Guvern, 6 de la Consiliul Local. Un deținut, 33,1 lei/zi
Un pacient cu coronavirus, internat în Constanța, primește hrană zilnică de 16 lei!

Vidul legislativ a prins, din nou, autoritățile pe nepregătite. Nimeni nu poate preciza cu claritate cum se stabilesc normele de hrană pentru pacienții aflați într-o situație excepțională, cum sunt cei tratați de coronavirus, așa că fiecare autoritate locală va trebui să stabilească de...câți bani va mânca fiecare pacient infectat cu COVID-19.

Jurnaliștii de la ”Libertatea” au calculat. La Constanța, unul dintre cele șapte centre din țară, un pacient cu coronavirus primește hrană de 16 lei/zi. Aceasta înseamnă cei 10 lei suportați de către Guvernul României pentru in internat ”normal”, plus alți 6 lei ce vor fi adăpugați din bugetul Consiliului Local Constanța pentru a crește aportul caloric al pacienților infectați cu COVID-19. Vorbim de persoane care, pentru vindecare, au nevoie de o dietă hipercalorică, de hrană consistentă, cât mai bogată în nutrienți.

Petre Preda este administrator la ”SC Arimex Comexim 2000 SRL”, societatea care pregătește și livrează meniurile pentru TOȚI bolnavii internați în spitalele din Județul Constanța. ”Firma de catering trebuie să asigure trei mese pe zi, cu 10 lei, în condițiile în care toate alimentele s-au scumpit”, spune el. Adaugă că a trimis scrisori tututor celor 11 miniștri care s-au perindat la ”Sănătate” din 2008 până în 2016. Nu l-a băgat nimeni în seamă până în 2016, când s-au actualizat, cât de cât, prețurile.

Povestea ”Pacientului Zero”. ”Am reapărut, ca Lazăr, din morți. Vreau doar să-mi văd fetița născându-se. Atât!

Cu 10 lei trebuie să se asigure între 2.500 și 3.000 de calorii zilnic pentru fiecare pacient, lucru aproape imposibil. ”Numai o pâine costa mai bine de un leu. Dacă pacientul are nevoie de una cu gluten, aceea costă 7.00 lei”, spune Preda. ”De departe însă, cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm în aceste zile este scumpirea prețurilor unor alimente de bază - cartofi, ceapă, morcovi, fasole, prețuri ce în ultimele zile s-au triplat”.

Primăria Constanța a alocat aproape 200.000 de lei pentru a crește aportul caloric zilnic al bolnavilor de COVID-19, adică...6 lei suplimentar! Prin comparație, Statul Român alocă de două ori mai mulți bani pentru un deținut, conform ordinului publicat în ”Monitorul Oficial” din 4 septembrie 2018, emis de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader. Concret, o persoană privată de libertate primește, în medie, 993 de lei lunar pentru hrană, adică 33,1 lei/zi. De două ori mai mult decât un bolnav de coronavirus și de trei ori mai mult decât un pacient ”obișnuit”.

Sursa: ”Libertatea”

Avem prima izoletă "made in România". Primele spitale care vor beneficia de noua izoletă sunt cele militare... Situație atipică! Femeie trimisă în carantină, după ce a ieșit pe fereastră din locuinţă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x